Ιαπωνία: Η Βόρεια Κορέα παραμένει «σοβαρή και άμεση απειλή»

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 15:43
UPD:15:48
REUTERS/TORU HANAI
A- A A+

Τη σθεναρή άρνησή της να αλλάξει τη σκληρή γραμμή της απέναντι στη Βόρεια Κορέα εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνία, επιμένοντας ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ εξακολουθεί να αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή» παρά τον διάλογο που έχει ανοίξει με την Ουάσιγκτον.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη διαπίστωσή μας ότι τα πυρηνικά όπλα και οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας, και μάλιστα «χωρίς προηγούμενο» αναφέρεται στη φετινή Λευκή Βίβλο του υπουργείου Άμυνας.

Παρότι ο Υπουργός Άμυνας της δεξιάς, εθνικιστικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας, ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα, κατέγραψε τον «διάλογο» ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τους μέχρι τώρα εχθρούς της, πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι, ακόμη σήμερα, η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει πολλές εκατοντάδες πυραύλους σε ολόκληρη την ιαπωνική επικράτεια εντός του βεληνεκούς της».

Αντιδρώντας, η ιαπωνική κυβέρνηση ενισχύει τα αμυντικά της μέσα. Στα τέλη του Ιουλίου, ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια, για να εγκατασταθεί και να αξιοποιηθεί ένα αμερικανικό σύστημα αναχαίτισης πυραύλων, το οποίο στη θεωρία θα μπορούσε να αποτρέψει μια βορειοκορεάτικη επίθεση.

Η αδιάλλακτη στάση της Ιαπωνίας έρχεται την ίδια ημέρα που αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έστειλε επιστολή προσωπικά στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρνικοποίηση της χώρας βρίσκονται σε σημείο μηδέν. Λόγω της συγκεκριμένης επιστολής, ο Αμερικανός υπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή