Σουηδία: Μικρό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών πριν από τις εκλογές της Κυριακής

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 17:31
UPD:17:38
REUTERS/TT NEWS AGENCY

Στέφαν Λεβέν

A- A A+

Ένα μικρό πλην όμως σταθερό προβάδισμα κατέχει ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Σουηδίας έναντι της κεντροδεξιάς Συμμαχίας, μία ανάσα πριν από τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου. Παραταύτα, και οι δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα, συγκλίνουν στο ότι είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει η Κεντροαριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

Την Κυριακή, 7,3 εκατομμύρια Σουηδοί ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων με πρωθυπουργό τον Στέφαν Λεβέν βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2014.

Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων θέλουν τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται με ένα ποσοστό περίπου 4%. Τα κόμματα του Κέντρου έχουν δεσμευτεί να μη συνεργαστούν με τους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα κόμμα με ακροδεξιές ρίζες, το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά πολύ ενισχυμένο, με το ποσοστό του να αγγίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 16% - 18%.

Από την πελυρά τους, οι Σουηδοί Δημοκράτες διαμηνύουν ότι θα ανατρέψουν όποια κυβέρνηση δεν λογοδοτήσει για τη μεταναστευτική πολιτική, γεγονός που αφήνει θολό το τοπίο για τον διάδοχο της κυβέρνησης.  

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα που κυριάρχησε  επί έναν αιώνα (πλην της περιόδου 2006 – 2014 που ήταν αντιπολίτευση) δίνει μία από τις δυσκολότερες μάχες του: να αντικρούσει τη σκληρή ρητορική της Ακροδεξιάς για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση, καθησυχάζοντας τους πολίτες και μένοντας πάντα πιστό στις παραδοσιακές αξίες του.

Μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι δαπανά περισσότερα χρήματα για τους μετανάστες απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή