Καύσωνες, πλημμύρες, τυφώνες, σεισμοί: Ένα ολέθριο καλοκαίρι στην Ιαπωνία

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 13:42
UPD:13:45
REUTERS/KYODO
A- A A+

Έναν μήνα μετά τον φονικό καύσωνα με τους δεκάδες νεκρούς, λίγες εβδομάδες μετά τις πλημμύρες και λίγες μόλις ημέρες αφότου ο ισχυρός τυφώνας Τζέμπι σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του στη δυτική Ιαπωνία, οι βόρειες περιοχές της χώρας πλήττονται από μία ακόμη φυσική καταστροφή. Το φετινό καλοκαίρι ήταν ολέθριο ακόμη και για την Ιαπωνία, μία χώρα συνηθισμένη στις φυσικές κατασροφές.

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί, περίπου 40 αγνοούμενοι και κατολισθήσεις οι οποίες «κατάπιαν« ολόκληρα σπίτια είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε την πολύπαθη Ιαπωνία. Ο σεισμός άφησε περίπου τρία εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα στο νησί Χοκάιντο, στη Βόρεια Ιαπωνία ενόσω η χώρα μετρά ακόμη τις πληγές της από τον φονικό τυφώνα Τζέμπι, τις προηγούμενες ημέρες.

Ο τυφώνας, ο ισχυρότερος των τελευταίων 25 ετών στη χώρα, άφησε πίσω του τουλάχιστον 10 νεκρούς και εικόνες βιβλικής καταστροφής. 

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της κυριότερης πόλης του νησιού Χοκάιντο.

Ακολούθησε μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων, εκ των οποίων η ισχυρότερη ήταν 5,4 βαθμών. Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ίσως σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί τις προσεχείς ημέρες.

Η Ιαπωνία περιλαμβάνεται στις χώρες με τις περισσότερες σεισμικές δονήσεις. Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των σεισμών, μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ, σημειώνονται στην Ιαπωνία.  

Τον Ιούλιο, η Ιαπωνία χτυπήθηκε από πρωτοφανές κύμα καύσωνα και ισχυρές βροσοπτώσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή