Ιαπωνία: Πρώτη επίσημη αναγνώριση θανάτου λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα

Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 07:15
REUTERS/POOL
A- A A+

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνώρισε ότι ο θάνατος ενός εργαζομένου στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα οφείλεται στην έκθεση σε ακτινοβολία. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκε από το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 9 Ρίχτερ πριν από επτά χρόνια.

Το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας 50χρονος που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα χρόνια μετά το ατύχημα, υπέκυψε κυρίως λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία, και αποφάνθηκε ότι οφείλεται αποζημίωση στην οικογένειά του. Ο εν λόγω άνδρας εργαζόταν σε πυρηνικά εργοστάσια σε όλη την Ιαπωνία και εργάστηκε δύο φορές στο σταθμό της Φουκουσίμα μετά το σεισμό το 2011, φορώντας προστατευτική στολή και μάσκα. Ο καρκίνος του διαγνώστηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Το υπουργείο συμβουλεύτηκε διάφορους ειδικούς πριν αποφανθεί ότι πρέπει να αποζημιωθεί η οικογένεια.

Τέσσερις άλλοι εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα υπέφεραν επίσης από ασθένεια ακτινοβολίας λόγω της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μετά την κατάρρευση του αντιδραστήρα. Μετά το ατύχημα, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω ακτινοβολίας. Υπήρξαν εκατοντάδες θάνατοι όταν αυτά τα άτομα και οι οικογένειές τους εκτοπίστηκαν από την περιοχή, αλλά αυτοί δε θεωρείται ότι προκλήθηκαν άμεσα από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Επί του παρόντος, η εταιρεία Tokyo Electric (TEPCO) στην οποία ανήκει ο σταθμός, αντιμετωπίζει πολλές αγωγές σχετικά με την αποζημίωση των οικογενειών των ατόμων που επλήγησαν από την καταστροφή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αποζημίωση στις οικογένειες ίσως ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή