Σουηδία: Μακριά η λύση στο εκλογικό αδιέξοδο

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 20:37
UPD:20:40
REUTERS/BOB STRONG
A- A A+

Σε ανταλλαγή πυρών επιδίδονται τα παραδοσιακά κόμματα της Σουηδίας, που είδαν τις δυνάμεις τους να δέχονται σοβαρό πλήγμα στις εκλογές της περασμένης Κυριακή και την ακροδεξιά να κερδίζει επικίνδυνα έδαφος. Με τη διάθεση για συνεργασία να είναι περιορισμένη, ο σχηματισμός κυβέρνησης στη σκανδιναβική χώρα- πρότυπο επί δεκετίες για την υπόλοιπη Ευρώπη- φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ. 

Οι ηγέτες των κομμάτων της κεντροδεξιάς Συμμαχίας της Σουηδίας κάλεσαν εκ νέου σήμερα την κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών να παραιτηθε, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. «Είναι εύλογο η Συμμαχία να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ουλφ Κριστερσόν. «Θέλουμε η κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα και να παραιτηθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Στέφαν Λεβέν, απέρριψε άμεσα το αίτημα, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων από το εξωτερικό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Από την Κυριακή έχω πει ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και συγκροτημένοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι ψήφοι ακόμη καταμετρούνται» είπε. 

Η αρμόδια αρχή για τις εκλογές ενδεχομένως να ανακοινώσει αργά απόψε ένα επικαιροποιημένο εκλογικό αποτέλεσμα, που θα περιλαμβάνει τις ψήφους από το εξωτερικό. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται το νωρίτερο την Παρασκευή.

Χωρίς τη στήριξη της κεντροαριστεράς ή των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, η κεντροδεξιά Συμμαχία δεν μπορεί να αναλάβει την εξουσία. Ωστόσο έχει από την πρώτη στιγμή αποκλείσει τις διαπραγματεύσεις με την ακροδεξιά. 

Πηγή: Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή