Έτοιμος να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Σίνζο Άμπε

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 06:32
UPD:07:03
REUTERS/INQUAM PHOTOS
A- A A+

Ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Άμπε, επί χρόνια υποστηρικτής της σκληρής γραμμής κατά του καθεστώτος της Πιονγκιάνγκ, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος για «ένα νέο ξεκίνημα», που μπορεί να οδηγήσει σε μια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μια τέτοια συνάντηση θα επικεντρωθεί στην απαγωγή Ιάπωνων υπηκόοων από τη Βόρεια Κορέα τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την κοινή γνώμη της Ιαπωνίας.

«Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των απαγωγών, είμαι έτοιμος να θέσω ένα τέλος στην αμοιβαία δυσπιστία με τη Βόρεια Κορέα, να κάνω μια νέα αρχή και να συναντηθώ κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι τίποτε δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν. «Αν όμως πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, είμαι αποφασισμένος αυτή να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των απαγωγών», πρόσθεσε.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορείται για απαγωγή δεκάδων Ιάπωνων πολιτών πριν από περίπου 40 χρόνια τις οποίες έκανε για να επιτρέψει στους κατασκόπους του καθεστώτος να εξοικειωθούν με την ιαπωνική κουλτούρα και γλώσσα.

Το 2002, η Βόρεια Κορέα ομολόγησε την απαγωγή 13 Ιαπώνων. Σε πέντε από αυτούς επιτράπηκε στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ιαπωνία, ενώ οι άλλοι οχτώ είχαν πεθάνει σύμφωνα με την Πιονγκιάνγκ, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, γεγονός που δεν έπεισε το Τόκιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή