Πέθανε ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 17:30
UPD:02/10/2018 20:16
A- A A+

Ο μεγάλος μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου, εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα, πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1945, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου.

Είχε βραβευτεί από τον διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας», από την Ακαδημία Αθηνών, από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και από την UNESCO. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία, πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο αλλά και πολλούς άλλους θιάσους, καθώς και με τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστές», με το οποίο, πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη. Το 1977, με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής για 32 χρόνια.

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής και καθηγητής Ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του υπουργείου Πολιτισμού και, μεταξύ άλλων, των χορωδιών Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και δήμου Αθηναίων.

Ως σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω από 1.600 παραστάσεις, συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους.

ΥΠΠΟ - Συλλυπητήριο μήνυμα

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου υπήρξε ένας σπουδαίος μαέστρος, χορωδός και δάσκαλος, μια εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη. Τον θυμόμαστε για πολλά: ως τον άνθρωπο που οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, ως τον άνθρωπο που έντυσε με τη φωνή του τη «Λιλιπούπολη», ως έναν πολυβραβευμένο καλλιτέχνη, ο οποίος, απ’ όποια θέση κι αν βρέθηκε, εργάστηκε για την προώθηση και ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού.

Σε έναν κόσμο όπου το μικρό και το μεγάλο αναζητούν διαρκώς κοινό νόημα, ο Αντώνης Κοντογεωργίου στάθηκε πρωτοπόρος του πολιτισμού. Παρόλο που έφυγε, οι ομορφιές του κόσμου που έφτιαξε με τη φωνή και το παράδειγμά του δεν χάνονται και θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αντίο, αντίο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς