Πέθανε η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του Ούλoφ Πάλμε

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 17:27
UPD:17:49
REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλoφ Πάλμε που δολοφονήθηκε το 1986.

Η Λίσμπετ Πάλμε είχε αναγνωρίσει τον κύριο ύποπτο για τον φόνο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιτύχει την τελεσίδικη καταδίκη του.

Ο σοσιαλδημοκράτης Ούλoφ Πάλμε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 28 Φεβρουαρίου 1986, σε ηλικία 59 ετών, στο κέντρο της Στοκχόλμης, ενώ επέστρεφε με τη γυναίκα του, χωρίς σωματοφύλακες, από τον κινηματογράφο.

Ο δολοφόνος του είχε καταφέρει να διαφύγει παίρνοντας μαζί του το όπλο του εγκλήματος, το οποίο ουδέποτε βρέθηκε.

Τον Ιούλιο του 1989 ένας τοξικομανής αλκοολικός, που είχε ήδη καταδικασθεί για φόνο, κρίθηκε ένοχος, πριν αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό μερικούς μήνες αργότερα ελλείψει στοιχείων.

Η Λίσμπετ Πάλμε είχε αναγνωρίσει ως δολοφόνο του συζύγου της τον Κρίστερ Πέτερσον, όμως η μαρτυρία της αποδυναμώθηκε εξαιτίας παρατυπιών.

Αφού είχε αρχικά ομολογήσει τον φόνο, ο Πέτερσον στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του. Πέθανε το 2004.

Η δολοφονία του Ούλoφ Πάλμε παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη και η έρευνα συνεχίζεται: χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταθέσει, δεκάδες άλλοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο και ο σχετικός φάκελος καταλαμβάνει ράφια συνολικού μήκους 250 μέτρων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή