Κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής διασύνδεσης

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 18:11
UPD:18:15
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI
A- A A+

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Βουλγαρίας υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ, με την οποία θα ρυθμίζονται όλα τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων:

  • του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Ρούσε,
  • της δημιουργίας ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου της σιδηροδρομικής διασύνδεσης.

Στο περιθώριο της τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας στη Βάρνα, επετεύχθη επίσης συμφωνία Αθήνας - Βελιγραδίου για την υπογραφή μνημονίου με την ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία για σιδηροδρομική διασύνδεση.

Τα παραπάνω, όπως τονίστηκε, θα είναι μέρος ενός δακτυλίου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες αυτές τις βαλκανικές χώρες και θα καταλήγουν στα λιμάνια Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον ομόλογό του του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου που είχε προσκληθεί επίσης στην τετραμερή σύνοδο και με τον οποίο συζήτησαν για τις προοπτικές διασύνδεσης του αγωγού Eastmed με τα Βαλκάνια.

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ συζητήθηκε επίσης η αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως βαλκανικού κέντρου καινοτομίας με ισχυρή συμμετοχή επιχειρήσεων από το Ισραήλ που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Στο πλαίσιο της τετραμερούς και κατόπιν πρότασης του κ. Τσίπρα, οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν η σύνοδος να μην περιοριστεί στις διακρατικές σχέσεις, αλλά να αρχίσει να καλλιεργεί και τις επαφές αναμεσά σε φορείς και πανεπιστήμια.

Ήδη άρχισαν οι συνομιλίες για την ίδρυση ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα συντονίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή