Κατεχόμενα: Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο Ν. Αναστασιάδη για την αποκέντρωση

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 16:03
UPD:16:06
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη «καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί να χωνέψει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ότι αυτή περιλαμβάνει και την αποτελεσματική συμμετοχή».

A- A A+

Η συνέντευξη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά την οποία ανέλυσε την ιδέα του για την αποκέντρωση εξουσιών, προκάλεσε έντονες επικρίσεις εις βάρος του από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα.

Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη «καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί να χωνέψει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ότι αυτή περιλαμβάνει και την αποτελεσματική συμμετοχή».

Επίσης, επέκρινε τον Κύπριο πρόεδρο ότι «προτίμησε να αποτελεί το θέμα των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης, αντί συνεργασίας».

Επικρίσεις διατύπωσε και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Κουτρέτ Οζερσάι, ο οποίος σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίζεται ότι «ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί την αποψίλωση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων». Επίσης, τον κατηγόρησε ότι «αρνείται ουσιαστικά να συζητήσει το διαμοιρασμό της εξουσίας και των φυσικών πόρων».

Αρνητική υπήρξε και η αντίδραση του δεξιού κόμματος Εθνικής Ενότητας, του οποίου ο πρόεδρος, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι «ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να εμπλουτίσει μπαγιάτικο πιλάφι με νερό και να το παρουσιάσει ως νέα σούπα».

Ο κ. Τατάρ, ασκώντας κριτική στις χθεσινές δηλώσεις, υποστήριξε ότι «ο κ. Αναστασιάδης στοχεύει στο τέλος των τουρκικών εγγυήσεων και στη μη αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων». Ακόμη, πρόσθεσε, «επιχειρεί να θέσει υπό κατοχή τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες».

Παράλληλα, κάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να αποδεχθεί «το δικό της ξεχωριστό κράτος και να αναζητήσει νέες οδούς για να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα».

Εξάλλου, η τουρκοκυπριακή Αριστερά διέψευσε τον κ. Αναστασιάδη για την κινητή τηλεφωνία.

«Τα τουρκοκυπριακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν τον δικό τους κώδικα TADIG, που τα διαχωρίζει από τα τουρκικά δίκτυα. Με αυτό τον κώδικα συνδέονται με όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα», αναφέρει εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν στοχεύει στην αναβάθμιση της θέσης της στην διεθνή κοινότητα μέσα από το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή