Η UEFA σκέφτεται να ανοίξει ξανά η έρευνα για το FFP

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 10:04
UPD:10:09
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
A- A A+

Έτοιμη να ανοίξει και πάλι τις έρευνες για το Financial Fair Play (FFP) φέρεται πως είναι η UEFA, ύστερα από τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων σχετικά με τα οικονομικά των Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παρουσίασε τα football leaks, που αποκάλυψαν ότι οι δύο σύλλογοι είχαν διογκώσει εισοδήματα χορηγίας για την κάλυψη των απαιτήσεων της UEFA.

Μετά το συγκεκριμένο έντυπο με το θέμα ασχολήθηκε και το πρακτορείο Reuters, σε συνεργασία με την κοινοπραξία διεθνών μέσων εμημέρωσης «Investigational Collaborations».

Οι κανόνες του FFP αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, να εμποδίσουν τους συλλόγους να λαμβάνουν απεριόριστα χρηματικά ποσά μέσω διογκωμένων συμφωνιών χορηγίας με οργανώσεις που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η UEFA αποδέχθηκε να εισπράττουν οι δύο σύλλογοι εισόδημα από βασικούς χορηγούς που σχετίζονταν με τους ιδιοκτήτες τους και οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ την αγοραία αξία που εκτιμούν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που προσλαμβάνονται από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Η Μάντσεστερ Σίτι δήλωσε ότι οι υποτιθέμενες διαρροές ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια να καταστραφεί η φήμη της, ενώ η πρωταθλήτρια Γαλλίας αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Απαντώντας σε σχετικά αιτήματα, η UEFA ανακοίνωσε πως οι έρευνες για το FFP θα μπορούσαν να επαναρχίσουν κατά περίπτωση, όπου οι νέες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι υπήρξε κατάχρηση. Στη σχετική δήλωση δεν κατονομάστηκε καμία από τις δύο προαναφερθείσες ομάδες.

«Πριν από επτά χρόνια, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είχαν συνολικό χρέος 1,7 δισ. ευρώ, πέρυσι ήταν κέρδος 600 εκατ. ευρώ» αναφέρεται στην τοποθέτηση της UEFA.

Απαντώντας στα Football Leaks, η Μάντσεστερ Σίτι εξέδωσε δήλωση στις αρχές του μήνα: «Δεν θα παρέχουμε σχόλια σε υλικά που φέρονται ότι έχουν παραβιαστεί ή κλαπεί από το City Football Group και τη Μάντσεστερ Σίτι. Η προσπάθεια να καταστραφεί η φήμη του Ομίλου είναι οργανωμένη και σαφής».

Στις 2 Νοεμβρίου απάντησε και η Παρί: «Ο σύλλογος ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς», ενώ οι «πρωτευουσιάνοι» αρνήθηκαν κάθε ισχυρισμό που τους εμπλέκει.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις