Εικοσιτετράωρη απεργία στο Δημόσιο

Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 08:07
UPD:08:21
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

«Παραλύει» σήμερα το Δημόσιο, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, με επίκεντρο της κινητοποίησης μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα.

«Η απεργία πραγματοποιείται επειδή οι επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς απέβησαν άκαρπες. Τα αιτήματά για οικονομική βελτίωση αντιμετωπίστηκαν με μνημονιακή λογική, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 είναι 800 εκατομμύρια και μετά βίας επαρκούν για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε σχετική της ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, «τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων στα χρόνια των μνημονίων έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 40% και η οικονομική αφαίμαξη, δυστυχώς, ολοκληρώνεται με τη νέα φορολογική επιδρομή της παρούσας κυβέρνησης σε συνέχεια των προηγούμενων».

Αλλά και στο ασφαλιστικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είτε καταφέρει η κυβέρνηση να αποφύγει είτε να αναστείλει τις περικοπές στις παλιές συντάξεις, οι νέοι συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016 νιώθουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα του Νόμου Κατρούγκαλου». Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι περικοπές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους με το Ν. 4387/2016 ξεκινούν από 7% για ΥΕ κατηγορία με 20 χρόνια ασφάλισης και κορυφώνεται στο 35% για ΠΕ κατηγορία με 40 χρόνια ασφάλισης. Οι μειώσεις είναι αντίστοιχες στα επικουρικά ταμεία αλλά και στο εφάπαξ».

Αναλυτικότερα, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των «αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων».
  • Να σταματήσει «η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός των εργαζομένων».
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
  • Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας.
  • Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση.
  • Να μην προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία.
  • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στις 10.00 το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα έχουν δώσει «ραντεβού» στην Καμάρα τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Για τις 11.00 είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση της ΕΔΟΘ μπροστά από το Εργατοϋπαλλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή