Σύγκρουση αλιευτικών σκαφών της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας κοντά σε διαφιλονικούμενο νησί

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 06:32
UPD:09:30
Bestourism.com

Η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού που η Νότια Κορέα ονομάζει Ντοκντό και η Ιαπωνία αποκαλεί Τακεσίμα. Το νησί βρίσκεται περίπου στο μισό της θαλάσσιας οδού ανάμεσα στα δύο κράτη, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ή Ανατολική Θάλασσα, όπως την αποκαλεί η Σεούλ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Δύο αλιευτικά σκάφη, ένα νοτιοκορεάτικο και ένα ιαπωνικό, συγκρούστηκαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σήμερα, περίπου 330 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από ένα νησί την κυριαρχία του οποίου διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Όπως δήλωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής της Νότιας Κορέας, η νοτιοκορεάτικη μηχανότρατα 48 τόνων έχει μισοβυθιστεί μετά τη σύγκρουση με το ιαπωνικό αλιευτικό, η οποία έγινε περί τις 09:38 τοπική ώρα (02:38 ώρα Ελλάδας). Και οι 13 ναυτικοί που αποτελούσαν το πλήρωμα του νοτιοκορεάτικου πλοίου διασώθηκαν από παραπλέοντα αλιευτικά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα επιβεβαίωσε ότι έγινε το ατύχημα και διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν θύματα ούτε στο ιαπωνικό σκάφος.

Η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού που η Νότια Κορέα ονομάζει Ντοκντό και η Ιαπωνία αποκαλεί Τακεσίμα. Το νησί βρίσκεται περίπου στο μισό της θαλάσσιας οδού ανάμεσα στα δύο κράτη, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ή Ανατολική Θάλασσα, όπως την αποκαλεί η Σεούλ.

Η ακτοφυλακή της Νότιας Κορέας ήδη έστειλε ένα περιπολικό της κι ένα ελικόπτερο στην περιοχή για να διενεργήσουν έρευνα σχετικά με το ατύχημα και τα αίτιά του. «Θα ερευνήσουμε το πώς έγινε η σύγκρουση μόλις το σκάφος μας φθάσει στο σημείο», δήλωσε ο αξιωματικός της νοτιοκορεάτικης ακτοφυλακής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή