Exoύντ Όλμερτ: Πού βλέπει ευκαιρίες συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ, τι λέει για Τουρκία

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 09:13
UPD:09:14
REUTERS/BAZ RATNER
A- A A+

Tη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ επισημαίνει ο Εχούντ Όλμερτ, προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί για τις απεικλές της Άγκυρας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο. Εκφράζει επίσης αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα σταθεί αρωγός. Όπως εξηγεί υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε αρκετούς τομείς, με αιχμή αυτόν της τεχνολογίας. 

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Όλμερτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 ως το 2009, αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία και τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας απέναντί της, τονίζει: «Ο φίλος μου Ερντογάν ανέκαθεν διαχειριζόταν τις υποθέσεις με επιθετικό τρόπο, κάτι που δεν είναι πάντα αποδεκτό ή συνιστάται. Η Τουρκία μιλάει πολύ, αλλά δεν πραγματοποιεί πάντα τις απειλές της. Επομένως, δεν νομίζω ότι πρέπει να τις πάρουμε πάρα πολύ σοβαρά. Μιλάνε, απειλούν, αλλά στο τέλος γνωρίζουν τους περιορισμούς τους». 

Σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων θεωρεί την οικονομική συνεργασία, λέγοντας ότι η Ελλάδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επιτυχημένων επενδύσεων από το Ισραήλ. Παράλληλα συστήνει στις ισραηλινές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, με έμφαση στην τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ως πεδίο περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. 

«Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι πολύ καλές αυτή την περίοδο. Πρώτα απ΄όλα, λόγω της φυσικής γειτνίασης, της εγγύτητας και των ομοιοτήτων μεταξύ δύο μεσογειακών χωρών που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά η μια κοντά στην άλλη. Έχουμε πολλά κοινά και νομίζω ότι αυτή η φυσική εγγύτητα είναι επαρκής λόγος για να έχουμε καλές σχέσεις» αναφέρει. «Νομίζω ότι η Ελλάδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επιτυχημένων επενδύσεων από το Ισραήλ. Γνωρίζω ορισμένους που είναι πολύ εξοικειωμένοι με τις επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι πολύ ευχαριστημένοι με την έκβαση των επενδύσεών τους» συμπληρώνει. 

Το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει το Ισραήλ, όπως εξηγεί, είναι στην υψηλή τεχνολογία. «Στον τομέα αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει το Ισραήλ για να αναπτύξει τις δυνατότητες της Ελλάδας προς όφελος και των δύο χωρών» υπογραμμίζει.

Θυμίζει δε ότι η χώρα του βίωσε παρόμοια οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και εξηγεί πώς βγήκε από το αδιέξοδο. «Ήμασταν σε πολύ κακή κατάσταση οικονομικά, αλλά καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και εδώ και πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επικεφαλής της ισραηλινής οικονομίας, ως υπουργός Οικονομικών, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο Ισραήλ ήταν 5,4%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος σε οποιαδήποτε δυτική χώρα. Το Ισραήλ είχε τότε ένα θετικό πλεόνασμα κάθε χρόνο και ένα θετικό ισοζύγιο πληρωμών, που σημαίνει ότι πωλούσαμε περισσότερα από ό,τι αγοράζαμε» αναφέρει, 

 Σήμερα, το Ισραήλ εξάγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, που είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ό,τι μπορούμε να κάνουμε σε συνεργασία που θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, είμαι βέβαιος ότι το Ισραήλ θα χαρεί να το κάνει» καταλήγει. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή