Κύπρος: Καταγγελίες για νέες τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη της Δένειας

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 19:45
UPD:19:49
reporter.com.cy
A- A A+

Κατοχικά στρατεύματα εμπόδισαν το Σάββατο Ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, στη νεκρή ζώνη της κοινότητας Δένειας, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας.

Οι κάτοικοι, με βάση τις διευθετήσεις των τελευταίων ετών, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν, κατόπιν ειδικής άδειας, τις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής.

Ωστόσο, σήμερα, Τούρκοι στρατιώτες τους εμπόδισαν και του ανάγκασαν να αποχωρήσουν, ενώ λίγο αργότερα, τρακτέρ από τα Κατεχόμενα άρχισαν να οργώνουν τα ήδη οργωμένα χωράφια των Ελληνοκυπρίων.

Ο κοινοτάρχης της Δένειας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, δηλώνοντας ότι «οι κάτοικοι του χωριού υποφέρουν από τους Τούρκους τα τελευταία 45 χρόνια».

Συνέδεσε μάλιστα, τις τουρκικές προκλήσεις με την απαίτηση των κατοχικών αρχών να παραβιαστεί η συμφωνία για τη νεκρή ζώνη, και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμο, ο οποίος είναι κλειστός από το 1974.

Η συγκεκριμένη απαίτηση απορρίπτεται από την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς «θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία ανεπιτήρητου σημείου διέλευσης».

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, πάντως, δεν επιβεβαίωσε το περιστατικό, ενώ κατήγγειλε ότι Ελληνοκύπριος γεωργός εισήλθε το πρωί του Σαββάτου στη νεκρή ζώνη της Δένειας, χωρίς την απαραίτητη άδεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή