Π. Ρήγας: Ώριμες οι συνθήκες για ευρύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 17:18
UPD:17:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Στις σχέσεις με τις ΗΠΑ - Ρωσία, στα ελληνοτουρκικά, στον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Documento», ο κ. Ρήγας αφού παρατήρησε ότι «οι ΗΠΑ παραδοσιακά είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη χώρα μας», εκτίμησε ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να αναζητηθούν συνεργασίες σε ένα διευρυμένο οικονομικο-πολιτικό πεδίο που συμπεριλαμβάνει τη στρατιωτική συνεργασία εντός του πλαισίου της Ευρω-ατλαντικής Συμμαχίας υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για τους δύο λαούς».

«Μέρος του στρατηγικού διαλόγου είναι και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα, με γνώμονα τη συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων» έσπευσε να διευκρινίσει.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Ρήγας σχολίασε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επιζητούμε καλή συνεργασία με την οποιαδήποτε χώρα». Και πρόσθεσε: «Προφανώς αν αυτή η διαδικασία δεν αντιστοιχεί στα δικά μας συμφέροντα δεν θα συμμετέχουμε σε μια ανισότιμη συνεργασία».

Κάνοντας ειδική μνεία στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις επένδυσαν στον ακραίο εθνικισμό και όχι στον πατριωτισμό, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο». «Σήμερα, όμως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο προς όφελος των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Σχολιάζοντας τη ρητορική της Άγκυρας για την αιγιαλίτιδα ζώνη, ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα το ασκήσουμε». «Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται συνεννόηση των δυο κρατών. Αρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε με βάση τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» επεσήμανε.

Αναφορικά με τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτίμησε ότι «δεν διαφάνηκε στη Βουλή καμία διάθεση συναίνεσης από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία θέλει να θεσμοθετήσει στον καταστατικό χάρτη της χώρας τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό καταδεικνύεται από την πρότασή της για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους και τη στάση του κ. Μητσοτάκη, παρατήρησε ότι «την ημέρα του κοινού ανακοινωθέντος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκάλεσε θετική την πρωτοβουλία και μετά κατέληξε για μικροκομματικούς σκοπούς -αλλά και επειδή η ακροδεξιά πτέρυγα του τράβηξε το αυτί- να αλλάξει στάση».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή