Νέες απειλές της Τουρκίας προς Λευκωσία και Exxon Mobil

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 19:00
UPD:23:24
Eurokinissi
A- A A+

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εξορύξεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έστειλε η Τουρκία, τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες πλήττουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε σημερινή του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι οι εξορύξεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, «προκαλούν αναταράξεις στις ευαίσθητες ισορροπίες» της ανατολικής Μεσογείου.

«Προειδοποιούμε εκ νέου τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μονομερείς έρευνες και εξορύξεις, και τους υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή του φυσικού πλούτου της Κύπρου σχετίζεται με τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος» έσπευσε να προσθέσει.

Προανήγγειλε παράλληλα, ως αντίποινα, την έναρξη εξορύξεων στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Κύπρου, όπου έχει λάβει άδεια η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία «Turk Petrolleri» από την κυβέρνηση του «Ψευδοκράτους».

EURONEWS

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα αερίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται πηγή διαρκούς έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Λευκωσίας.

Η πρώτη επιμένει ότι οι έρευνες και οι εξορύξεις της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες, καθώς παραβιάζουν την αρχή της ισότιμης κατανομής των κοιτασμάτων στις δύο κοινότητες του νησιού.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται μείζονος σημασίας και στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Από την πλευρά της, πάντως, η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως εκφράσει τη στήριξή της στις εξορυκτικές δραστηριότητες της Λευκωσίας

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή