Μελβούρνη: Συνελήφθησαν τρεις άνδρες που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 07:42
UPD:07:43
REUTERS/EDGAR SU
A- A A+

Τρεις άνδρες οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας στη Μελβούρνη τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας, οι τρεις άνδρες, ηλικίας 30, 26 και 21 ετών, είναι Αυστραλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, που «εμπνέονται» από την ιδεολογία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η ισχύς των διαβατηρίων τους είχε ήδη ανακληθεί από τις αρχές. Κατά την αστυνομία, θεωρείται ότι η απειλή να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη έχει πλέον εξαλειφθεί.

Η αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε τους τρεις άνδρες από τον Μάρτιο, αλλά αποφασίστηκε να αναληφθεί δράση όταν διαπιστώθηκε πως ενέτειναν τις προετοιμασίες τους τις τελευταίες ημέρες και ότι βρίσκονταν στη διαδικασία αγοράς τουφεκιών εφόδου.

Οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον δικαστή αργότερα εντός της ημέρας.

Πριν από δύο εβδομάδες, διαπράχθηκε μια δολοφονία στη Μελβούρνη που η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, χώρας που θεωρείται στενός σύμμαχος των ΗΠΑ κι ανέπτυξε στρατεύματα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, εφαρμόζει αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το 2014, εξαιτίας της απειλής να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες Αυστραλοί πολίτες μετά την επιστροφή τους από τη Μέση Ανατολή, όπου ταξίδεψαν για να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, ή άλλοι οπαδοί τζιχαντιστικών κινημάτων.

Την 9η Νοεμβρίου, ένας άνδρας γεννημένος στη Σομαλία έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητο φορτωμένο με γκαζάκια και μαχαίρωσε τρεις ανθρώπους, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να χάσει τη ζωή του, προτού ο δράστης να πέσει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε το Ι.Κ., χωρίς να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.

Από το 2014, η αστυνομία της Αυστραλίας έχει ανακοινώσει τις συλλήψεις 90 υπόπτων στο πλαίσιο 40 ερευνών για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή