Γιλντιρίμ: Θα επέμβουμε ανά πάσα στιγμή στην Αν. Μεσόγειο

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 18:38
UPD:23/11/2018 11:45
REUTERS/MICHAELA REHLE
A- A A+

Nέο λάδι στη φωτιά της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ρίχνει ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό σκάφος «Koca Piri Reis», ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες.

Όπως είπε «στην περιοχή της Κύπρου υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξορυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας».

«Αρα, η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα, μια κοινότητα, δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον Νότο"», τόνισε.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις από ξένους κολοσσούς στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους.

EURONEWS

«Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες», τόνισε.

Παράλληλα εκτόξευσε νέες απειλές, υπογραμμίζοντας ότι τα συμφέροντα του «Ψευδοκράτους» είναι και συμφέροντα της Άγκυρας, η οποία μπορεί να επέμβει άμεσα και να πράξει τα απαραίτητα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή