Αστάθεια στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ - Ρωσίας

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 00:42
REUTERS/REGIS DUVIGNAU
A- A A+

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, γνωστός ως ΟΠΕΚ, και η Ρωσία, συμφώνησαν στη Βιέννη πριν λίγες μέρες να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Η απόφαση για τον περιορισμό της παραγωγής με ισχύ από τον Ιανουάριο αύξησε αμέσως τις τιμές, αν και παραμένουν πολύ κάτω από εκεί που ήταν πριν από δύο μήνες. Η αρχική αύξηση συνοδεύτηκε από σταθεροποιητικές τάσεις στις αρχές της εβδομάδας.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν την περικοπή της παραγωγής ως μέσο σύσφιξης της αγοράς με σκοπό να ανεβούν οι τιμές στο επόμενο έτος κατά περίπου 10 δολάρια ανά βαρέλι, σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τη συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συνεργαζόμενων πετρελαιοπαραγωγών χωρών θέτει μια πλατφόρμα για την ανάκαμψη των τιμών προς τα 70 δολάρια το βαρέλι. Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πτώσης, πιστεύουμε ότι τώρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό και αναμένουμε να συνεχιστεί η παρέμβαση του ΟΠΕΚ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας HSBC.

Το Bloomberg με τη σειρά του ανέφερε ότι τα κέρδη του πετρελαίου κινδυνεύουν να αμαυρωθούν από την αβεβαιότητα για το πώς ο συνασπισμός του ΟΠΕΚ και των συνεργατών του θα εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Οι αμφιβολίες αυτές έχουν εκφραστεί τόσο από την Goldman Sachs όσο και την Morgan Stanley, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι αναλυτές των Financial Times προειδοποιούν ότι η νέα συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας είναι απλώς μία επιχείρηση ανασυγκρότησης και ότι η σύμπραξη αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες, υπαρξιακές προκλήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή