Ερντογάν: Λόγω της Κύπρου αναπτύξαμε αμυντική βιομηχανία

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 14:53
UPD:14:59
REUTERS/HANDOUT

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι χώρες που δεν είναι ισχυρές στην αμυντική τεχνολογία δεν μπορούν να αντικρύσουν το μέλλον τους με ασφάλεια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα εργαστούν ώστε να υλοποιηθεί το όραμα για μια Τουρκία με παγκόσμια ισχύ.

A- A A+

Η Τουρκία κατασκεύασε την αμυντική της βιομηχανία λόγω της Κύπρου, δήλωσε σε σύνοδο για την αμυντική βιομηχανία ο Τουρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτες».

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι χώρες που δεν είναι ισχυρές στην αμυντική τεχνολογία δεν μπορούν να αντικρύσουν το μέλλον τους με ασφάλεια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα εργαστούν ώστε να υλοποιηθεί το όραμα για μια Τουρκία με παγκόσμια ισχύ.

Παράλληλα, ανέφερε πως πριν από 15 χρόνια που είχαν αναλάβει την εξουσία δεν υπήρχε αυτή η παρούσα δομή δυστυχώς. Δήλωσε πως αν παρέμεναν στο ίδιο σημείο σήμερα δεν θα μπορούσαν να κάνουν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στη Συρία ούτε την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη επίσης στην Συρια.

«Αυτές τις επιχειρήσεις τις πραγματοποιήσαμε με τις δικές μας δυνατότητες», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας μάλιστα πως αν περίμεναν από τη Δύση, καμιά βοήθεια δεν θα ερχόταν.

«Πάντοτε μας έλεγαν το κογκρέσο δεν δίνει άδεια», ανέφερε και πρόσθεσε πως τους έδειχναν την πόρτα εξόδου.

«Αυτό το ζήσαμε και με την Κύπρο. Μετά την Κύπρο κερδίσαμε τον ASELSAN (τουρκική αμυντική βιομηχανία Τουρκίας). Ο κακός γείτονας μας έκανε να τον αποκτήσουμε. Πλέον ξεκινήσαμε εξαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι από δω και μπρος θα είναι καλύτερα, προσθέτοντας ότι αυτά που έχουν πετύχει στην αμυντική βιομηχανία τα πέτυχαν τα τελευταία 16 χρόνια. «Δεν είναι αρκετό να προχωράμε, πρέπει να τρέχουμε, από δω και μπρος θα συνεχίσουμε να τρέχουμε», επεσήμανε.

Όπως είπε, τώρα κάνουν επένδυση για το μέλλον και πως έχουν βαρεθεί να τους λένε «δεν δίνει άδεια το κογκρέσο» για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τελικά τα έκαναν μόνοι τους. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι και για τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ που κατασκευάζει η Άγκυρα υπάρχει τώρα μια νέα κίνηση.

«Τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ μετατράπηκαν σε ένα από τα πιο σημαντικά αεροσκάφη μας. Ενώ φτάσαμε σε σημείο παραγωγής πυραύλων όπως οι Κασίργκα και Μπόρα, συνεχίζονται οι εργασίες μας για νέα μοντέλα», είπε ο Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης το όνομα του νέου ελικοπτέρου T625 γενικών καθηκόντων: «Γκιοκμπεϊ» (Κύριος Ουρανός στα ελληνικά).

Ανέφερε, ακόμη, ότι έδωσε εντολή να μην εισάγεται κανένα υλικό από το εξωτερικό εάν δεν είναι επείγουσα ανάγκη, προσθέτοντας ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να φτάσουν σημείο που να μπορούν να καλύπτουν μόνοι τους όλες τις ανάγκες τους στην αμυντική βιομηχανία. 

Τέλος, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι τους εκπαιδεύουν και πως το έχουν πει στους συνομιλητές τους πως δεν θα μείνουν παθητικοί θεατές στο παιχνίδι που παίζεται στα σύνορα της Τουρκίας.

«Ιδού με αυτή την έννοια λέμε ότι σε μερικές μέρες θα ξεκινήσουμε την επιχείρησή μας για να γλιτώσουμε από την τρομοκρατική οργάνωση στα ανατολικά του Ευφράτη», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή