Αίγυπτος: Αντιδράσεις και συλλήψεις για τις γυμνές φωτογραφίες στην Πυραμίδα του Χέοπα

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 15:52
UPD:18:39
A- A A+

Ένας καμηλιέρης και μια νεαρή γυναίκα συνελήφθησαν στην Αίγυπτο, κατηγορούμενοι ότι διευκόλυναν την πρόσβαση σε μια πυραμίδα, ενός ζευγαριού που πρωταγωνιστεί σε τολμηρές φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε στην κορυφή της, προκαλώντας την κατακραυγή στη χώρα.

Ο Δανός φωτογράφος Αντρέας Χβιντ έδωσε στη δημοσιότητα, την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφίες του ιδίου ενώ είναι γυμνός, συντροφιά με μια φίλη του, τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν διακρίνονται έπειτα από τεχνική επεξεργασία των φωτογραφικών στιγμιότυπων. Οι δυο τους βρίσκονται, όπως φαίνεται, στις πυραμίδες της Γκίζας.

«Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο καμηλιέρης των πυραμίδων (…), ηλικίας 54 ετών, εμπλέκεται, καθώς φέρεται να βοήθησε τους Δανούς να εισέλθουν στον χώρο τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου, με αντάλλαγμα το ποσό των 4000 αιγυπτιακών λιρών (200 ευρώ)», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε  δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Παράλληλα, συνελήφθη επίσης μια γυναίκα 31 ετών, που έφερε σε επαφή το ζευγάρι με τον καμηλιέρη. Σύμφωνα με το υπουργείο, γνώρισε τους Δανούς μέσω  διαδικτύου.

«Ο οδηγός της καμήλας και η γυναίκα παραδέχθηκαν τα γεγονότα και θα οδηγηθούν ενώπιον εισαγγελέα», προσθέτει το υπουργείο.

Εκτός των φωτογραφιών, ένα βίντεο, με πρωταγωνιστές το ίδιο ζευγάρι, τον φωτογράφο και τη φίλη του, αναρτήθηκε στο YouTube την 8η Δεκεμβρίου. Εκεί διακρίνεται το ζευγάρι να κατεβαίνει από μια πυραμίδα, μέσα στο σκοτάδι. Κατόπιν η γυναίκα, με την πλάτη στο φακό, αρχίζει να γδύνεται. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει έως σήμερα 4,5 εκατομμύρια προβολές.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα και το βίντεο πυροδότησαν  διαμάχη στην Αίγυπτο, καθώς ορισμένοι έκριναν πως στις σκηνές αποτυπώνονται παράνομες ενέργειες, ασεβείς προς την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ ελ Ενάνι είχε άλλωστε κάνει λόγο για «πορνογραφικό βίντεο» και «παραβίαση των κανόνων δημόσιας ηθικής». Είχε διαβεβαιώσει, δε, ότι οι Αιγύπτιοι που ήταν υπεύθυνοι για το σκάνδαλο θα τιμωρηθούν.

Σε συνέντευξη σε δανέζικη εφημερίδα, ο Χβιντ, ηλικίας 23 ετών, ανέφερε ότι ονειρευόταν εδώ και πολλά χρόνια να ανέβει σε αυτήν τη μεγάλη πυραμίδα και ότι η ιδέα μιας γυμνής φωτογράφισης υπήρχε, επίσης, εδώ και καιρό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή