Ρωσία: Εγκαθιστά στρατεύματα σε αμφιλεγόμενα νησιά κοντά στην Ιαπωνία

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 19:08
UPD:19:14
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Την κατασκευή νέων στρατώνων για τα ρωσικά στρατεύματα ανακοίνωσε η Μόσχα, σημειώνοντας πως θα εγκατασταθούν στα αμφιλεγόμενα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία σε μια εβδομάδα.

Παράλληλα, εξέφρασε και την πρόθεση να δημιουργήσει περισσότερες υποδομές για τεθωρακισμένα οχήματα.

Η απόφαση της αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, την στιγμή που το Τόκιο ζητά από την Μόσχα να περιορίσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή αυτή.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι η Μόσχα σχεδιάζει να μεταφέρει την επόμενη εβδομάδα στρατεύματα σε τέσσερις στρατώνες, σε δύο από τα αμφιλεγόμενα νησιά, που είναι γνωστά ως νότιες Κουρίλες στην Ρωσία και ως Βόρεια εδάφη στην Ιαπωνία

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για την πορεία των κατασκευών και των επισκευαστικών εργασιών που αφορούν τις κοινωνικές υποδομές .

«Ιδιαίτερα –αναφέρει η ανακοίνωση– ελέγχθηκε κατά πόσο μπορούν να κατοικηθούν οι σύγχρονοι διώροφοι κοιτώνες με την μορφή διαμερισμάτων για στρατιωτικούς, δύο στη νήσο Ιτουρούπ και δύο στην νήσο Κουασίρ».

Στα νησιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εγκατασταθούν έως τις 25 Δεκεμβρίου 188 οικογένειες στρατιωτικών, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες παροχής ενέργειας που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των στρατιωτικών κοιτώνων.

Η είδηση για την μετακίνηση στρατευμάτων στα εν λόγω νησιά κοινοποιήθηκε αφότου το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σέντζο Άμπε ενδέχεται να επισκεφθεί την Ρωσία στις 21 Ιανουαρίου, τη στιγμή που οι δύο χώρες επιχειρούν να δώσουν τέλος σε μια εδαφική διαμάχη, που έχει την αφετηρία της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ιαπωνία. Ωστόσο το Τόκιο είχε δηλώσει τον Ιούλιο, ότι είχε ζητήσει από την Ρωσία να περιορίσει την στρατιωτική δραστηριότητα στα νησιά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή