Δ. Αθηναίων: Για κομποστοποίηση πέντε τόνοι φρούτων και λαχανικών από λαϊκές αγορές

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 13:37
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για κομποστοποίηση στέλνει καθημερινά ο δήμος Αθηναίων πέντε τόνους φρούτων και λαχανικών που συλλέγονται από τις λαϊκές αγορές.

Το πρόγραμμα αποκομιδής βιοαποβλήτων που εντατικοποιεί κατά τον καθαρισμό των λαϊκών αγορών της Αθήνας ξεκίνησε από τις 20 μεγαλύτερες, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου, η διαδικασία κομποστοποίησης θα επεκταθεί σε σχεδόν όλες τις λαϊκές αγορές, με αποκομιδή τουλάχιστον πέντε τόνων βιοαποβλήτων ημερησίως.

«Η μάχη για την καθαριότητα στην πόλη είναι καθημερινή και σκληρή, με επιτυχίες και αστοχίες. Αναπροσαρμόζουμε συνεχώς την τακτική μας, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, που δυστυχώς επιβαρύνονται και από την αδιαφορία πολλών συμπολιτών μας. Προσπαθούμε παράλληλα να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές λύσεις που εξοικονομούν πόρους, προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την εικόνα της πόλης μας. Η κομποστοποίηση προϊόντων των λαϊκών αγορών - που αλλιώς θα πήγαιναν στη χωματερή - είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων, ο δήμος έθεσε σε πλήρη εφαρμογή τη σύγχρονη διαδικασία κομποστοποίησης απορριμμάτων, σύμφωνα και με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προωθεί τον διαχωρισμό στην πηγή και την εναρμόνιση με την οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ.

Η διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων προγραμματίζει να ξεκινήσει και την αποκομιδή οργανικών υπολειμμάτων για κομποστοποίηση από τους μεγαλύτερους παραγωγούς. Η έναρξη του προγράμματος αναμένεται μόλις παραληφθούν οι καφέ κάδοι και θα αφορά, σε πρώτη φάση, όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, τις αλυσίδες super market, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη λαχαναγορά και τα μεγάλα οπωροπωλεία, τόνισε ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Γιώργος Μπρούλιας, σημειώνοντας ότι «η εκτιμώμενη ποσότητα ημερησίως, βάσει της έρευνας, θα είναι τουλάχιστον 30 οργανικών υπολειμμάτων, ενώ όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή στις κατηγορίες παραγωγής οργανικών υπολειμμάτων, η εκτιμώμενη ποσότητα μαζί με τις λαϊκές θα ανέλθει στους 60 τόνους ημερησίως».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή