Τραμπ: Ώρα να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 06:55
UPD:09:02
REUTERS/Carlos Barria
A- A A+

Είναι ώρα να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, λίγο μετά από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από την χώρα, καθώς εισέρχονται σε μια νέα φάση της εκστρατείας τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκονται το τρέχον διάστημα στη βόρεια Συρία. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ι.Κ. και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.

«Τους νικήσαμε, τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε» ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας, επιστρέφουν όλοι, και επιστρέφουν όλοι τώρα», πρόσθεσε.

EURONEWS

«Πολεμάμε εδώ και πολύ καιρό στη Συρία. Είμαι πρόεδρος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αληθινά περάσαμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Νικήσαμε (...), πήραμε τα εδάφη. Και τώρα, είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι» σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη «θλίψη» που αισθάνεται όταν απευθύνει επιστολές στους γονείς κάθε στρατιώτη που πέφτει στη μάχη.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σάρα Σάντερς διευκρίνισε την Τετάρτη ότι «οι νίκες επί του Ι.Κ. στη Συρία δεν σηματοδοτούν το τέλος του Διεθνούς Συνασπισμού ή της εκστρατείας του». Από την ανακοίνωση της εκπροσώπου δεν είναι σαφές αν θα αποχωρήσουν και οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία και πότε θα γίνει αυτό. Η Σάντερς, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει, σε κάποιο βαθμό, δεσμευμένη στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμες να επαναδεσμευθούν σε όλα τα επίπεδα για να υπερασπιστούν τα αμερικανικά συμφέροντα όποτε είναι αναγκαίο και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να στερήσουμε από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες εδάφη, χρηματοδότηση, υποστήριξη» σημείωσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή