Γαλλία: Μήνυμα στήριξης στους Κούρδους της Συρίας

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 21:36
UPD:21:45
REUTERS/RODI SAID
A- A A+

Μήνυμα στήριξης στους Κούρδους της Συρίας πως το Παρίσι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τη συνέχιση του «αγώνα» κατά του Ισλαμικού Κράτους, έστειλαν οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου.

Ένας εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας προειδοποίησε σήμερα από το Παρίσι πως η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία θα μπορούσε να υποχρεώσει τον κουρδοαραβικό συνασπισμό να εγκαταλείψει τη μάχη του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να προκαλέσει, εμμέσως, την απελευθέρωση εκατοντάδων αλλοδαπών τζιχαντιστών, κυρίως Ευρωπαίων, που έχουν συλληφθεί στην περιοχή.

«Θα είναι δύσκολο να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες επειδή οι δυνάμεις μας θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από τις γραμμές του μετώπου στην (επαρχία) Ντέιρ Εζόρ (σ.σ. το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ) για να λάβουν θέσεις στα σύνορα με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τυχόν επίθεση», είπε η Ιλχάμ Άχμαντ, μία πολιτική εκπρόσωπος του συνασπισμού αυτού.

Η Άχμαντ συναντήθηκε σήμερα με Γάλλους αξιωματούχους για να συζητήσει τα νέα δεδομένα και την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό της αραβοκουρδικής συμμαχίας.

Οι Κούρδοι, φοβούμενοι μια επίθεση από την Τουρκία, προβάλουν επίσης την απειλή της απελευθέρωσης των εκατοντάδων ξένων τζιχαντιστών που έχουν συλλάβει και κρατούν, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στη Δύση να μην τους εγκαταλείψει. «Φοβόμαστε ότι δεν θα ελέγχουμε πλέον την κατάσταση και θα είναι δύσκολο για εμάς να τους κρατάμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος», στην περίπτωση που ξεκινήσουν επιχειρήσεις από την τουρκική πλευρά, υπογράμμισε η Άχμαντ.

Οι δύο εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας έγιναν δεκτοί σήμερα από συμβούλους του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν την κατάσταση. «Ζητάμε από τους Γάλλους διπλωματική υποστήριξη», τόνισαν.

«Ζητήσαμε επίσης οι γαλλικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην περιοχή, μέχρι να βρεθεί μια πολιτική λύση», πρόσθεσαν.

Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου διαβεβαίωσαν τους Κούρδους της Συρίας για την αλληλεγγύη του Παρισιού και εξήγησαν ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Γαλλία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Έχει αναπτύξει πυροβολικό και αεροσκάφη στην περιοχή της Συρίας. Σύμφωνα με πολλές πηγές, επί του εδάφους βρίσκονται επίσης και μέλη των ειδικών δυνάμεων, όμως η κυβέρνηση ουδέποτε επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFΡ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή