Κύπρος: Έκρηξη και πυρκαγιά σε πετρελαιοφόρο πλοίο με επτά Έλληνες

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 17:20
UPD:19:31
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU
A- A A+

Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στο πετρελαιοφόρο πλοίο «Athlos», νηολογίου Μάλτας, προκαλώντας πυρκαγιά, από την οποία υπέστησαν εγκαύματα δύο μέλη του πληρώματος, τα οποία και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η φωτιά σβήστηκε από το πλήρωμα, ωστόσο το σκάφος προσάραξε σε μικρή απόσταση από το αλιευτικό καταφύγιο και τη ναυτική βάση Ζυγίου, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού.

Μεταξύ των 17 μελών του πληρώματος είναι και επτά Έλληνες ναυτικοί, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει τραυματιστεί κάποιος από αυτούς. Οι υπόλοιποι είναι εννέα Ινδοί κι ένας Γεωργιανός.

SIGMALIVE

Ο πλοίαρχος πληροφόρησε στις 9.30 το πρωί το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα (ΚΣΕΔ) ότι στο πλοίο σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά, ενώ βρισκόταν 3 ναυτικά μίλια νοτίως του Ζυγίου, κατευθυνόμενο άφορτο από τη Λάρνακα προς τον Ασπρόπυργο.

«Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε αμέσως το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας- Διάσωσης "ΝΕΑΡΧΟΣ", αποστέλλοντας σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, της ΕΜΑΚ, ρυμουλκά-πυροσβεστικά της εταιρείας VTS, καθώς και άλλα παραπλέοντα σκάφη, με σκοπό καταρχήν τη διάσωση των μελών του πληρώματος, την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανής διαρροής καυσίμων στη θάλασσα» αναφέρεται σε ανακοίνωση. Επίσης, ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας υπερίπτατo της περιοχής για λόγους ασφάλειας.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέντε μέλη του πληρώματος που έπεσαν στη θάλασσα περισυνελέγησαν από σωστικά μέσα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Δεν διευκρινίστηκε αν μεταξύ τους ήταν οι δύο που υπέστησαν εγκαύματα.

Πάντως, στο νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση δύο ναυτικοί, ενώ άλλοι τρεις κρατήθηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού για προληπτικούς λόγους.

Μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας και άλλοι αρμόδιοι έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο, που είναι προσαραγμένο σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή, για τη διερεύνηση των αιτίων της έκρηξης.

Οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει θαλάσσια ρύπανση από το σημερινό ατύχημα.

Η Μαρίνα Αργυρού, διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών δήλωσε ότι το Τμήμα Αλιείας απέστειλε προσωπικό και σκάφη για αξιολόγηση της κατάστασης και ενεργοποίησε το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης «Ορφέας».

Η ίδια ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε διαρροή πετρελαίου ή καυσίμων στη θάλασσα, εντούτοις έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και η κατάσταση είναι υπό συνεχή παρακολούθηση.

Στο μεταξύ, η VTS-Vasiliko Terminal Services ανακοίνωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία τής ανέθεσε τη διαχείριση του ατυχήματος στο πετρελαιοφόρο και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σημειώνει δε ότι έχει ήδη προχωρήσει στην προληπτική πόντιση πλωτού φράγματος γύρω από το πλοίο και βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές της κυβέρνησης. Η επιχείρηση, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, υποστηρίζεται από υποβρύχιες υπηρεσίες, για τον εντοπισμό και την αναγνώριση του προβλήματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή