Υεμένη: 75 παρατηρητές του ΟΗΕ επιτηρούν την εκεχειρία

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 17:44
UPD:17:47
REUTERS/ABDULJABBAR ZEYAD
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα την ανάπτυξη έως και 75 παρατηρητών στην πόλη-λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης για έξι μήνες προκειμένου να επιτηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και την αναδιάταξη των δυνάμεων των εμπολέμων.

Επειτα από μία εβδομαδα ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Σουηδία τον περασμένο μήνα, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι και η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης κατέληξαν σε συμφωνία για τη Χοντέιντα, πύλη εισόδου του μεγαλύτερου μέρους των εμπορευμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας και γραμμή ζωής για εκατομμύρια Υεμενίτες που βρίσκονται στα όρια του λιμού.

Από αυτό το λιμάνι της Χοντέιντα διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στην Υεμένη και το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών που εισάγονται στη χώρα, όπου η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά το 2015 επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών στο πλευρό της κυβέρνησης κι εναντίον των Χούθι, τους οποίους το Ριάντ θεωρεί πιόνια του Ιράν.

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση της συμμαχίας υπό το Ριάντ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, αναφερόταν σε 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Οργανώσεις αρωγής ωστόσο εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος: κάποιες έχουν κάνει λόγο για 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους τουλάχιστον 2.500 παιδιά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή