Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι Ελληνοκύπριοι δεν μοιράζονται την πολιτική εξουσία

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 15:22
UPD:15:23
FACEBOOK/@MFATurkey
A- A A+

Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με επιτυχία μόνο αν λαμβάνει ως βάση τις παρούσες πραγματικότητες, τονίζει η Άγκυρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πηγάζει «από το ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί τον διαμοιρασμό της πολιτικής εξουσίας».

«Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εξωτερικών μας δέχτηκε δύο φορές την αρμόδια Αμερικανίδα Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Υπουργός μας της είπε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με επιτυχία μόνο με μια λύση που να λαμβάνει ως βάση της τις παρούσες πραγματικότητες στο νησί και να περιέχει τους στόχους που είναι κατάλληλοι γι αυτό. Εμείς δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις μόνο για να συζητούμε. Δεν θέλουμε να χάσουμε τα 50 χρόνια που έχουμε μπροστά μας συζητώντας μόνο», ανέφερε.

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα ανέφερε ότι προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα τους μέσω διαλόγου προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να ζητούν από την Αθήνα την επιστροφή των ατόμων που συνδέονται με την FETO και να προστατεύουν τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, ο Χαμί Ακσόι είπε ότι εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση που όλοι να κερδίζουν στις σχέσεις μας με την ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν κάποια εμπόδια ενώπιόν τους, με πρώτο την παρεμπόδιση των ίδιων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να γίνουν βήματα για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Σχέσης και την απελευθέρωση της βίζας», επεσήμανε ο Ακσόι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή