Αλ. Τσίπρας: Επιτυχία της Ευρώπης, η Συμφωνία των Πρεσπών

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 20:51
UPD:21:09
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI
A- A A+

«Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης», χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Συνόδου των επτά κρατών του ευρωπαϊκού νότου (Med7) που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στην κύρωσή της από την ελληνική Βουλή, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «οι ηγέτες μου είπαν καλά λόγια για την επιτυχία της Ευρώπης, την επίτευξη λύσης με τη Βόρεια Μακεδονία».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας και ενότητας. «Το σημαντικότερο είναι ότι οι επτά αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι χώρες του νότου αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες κρίσεις που πέρασε η Ευρώπη, την οικονομική και τη μεταναστευτική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε πως «έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστει η μεταναστευτική κρίση, μέσα από το πρίσμα της αλληλεγγύης».

Όπως είπε «οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σε μια εποχή απομονωτισμού, μπορούν μέσα από την παράδοση και την κουλτούρα να δώσουν μήνυμα ενότητας και πως υπάρχουν λύσεις».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, πως συζητήθηκε ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και το καταμερισμού του βάρους. «Προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου», πρόσθεσε.

Ανέφερερε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα πρέπει «να διεκδικήσουμε εντός της ΕΕ, την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας»,

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε τη σημασία του διαλόγου από την οικονομία, την ενέργεια, μέχρι και τη μετανάστευση. «Οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό όσο και στο σεβασμό από μέρους της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως «η λύση του θα πρέπει να είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων και θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Αναστασιάδης: Απώτερος στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας

Απώτερος στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης, είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας που υιοθετήθηκε στη σημερινή σύνοδο.

Για το ζήτημα της Μετανάστευσης σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αλληλεγγύη, ενώ ως προς την ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ τους συνεργασίας, συζητήθηκε από τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας με στόχο η Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά ενέργειας.

Ευχαρίστησε τους αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προσβλέπει σε λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη οι Πρέσπες

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως «στέλνει μήνυμα ελπίδα προς όλους εμάς».

«Μήνυμα πως με τον διάλογο λύνονται οι διαφορές, ο διάλογος φέρνει αποτελέσματα», σημείωσε.

Κόντε: Το μεταναστευτικό μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη

«Το μεταναστευτικό είναι θέμα που παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και που μπορεί να την οδηγήσει σε μια ενδόρρηξη», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα».

Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη.

Κόστα: Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη

«Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας», Αντόνιο Κόστα.

«Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπογράμμισε. Κάθε σκάφος που καταφτάνει στην Ιταλία, δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η Πορτογαλική Προεδρία το 2021 θα λάβει έντονα υπόψη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης», τόνισε, ενώ ανέφερε πως «πολλές από τις Νότιες χώρες έχουν περάσει από οικονομική κρίση και πως τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικός κύκλος ξανά στο μέλλον στην Ευρώπη και άρα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ».

Φοντέγιες: Επείγει η ολοκλήρωση της μεταρρύθμιση της ΕΕ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5η Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, σημείωσε πως επείγει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και πρέπει να γίνει πριν να έρθει η επόμενη κρίση.

Να προσεγγίσουμε με προσεκτικό τρόπο το σύστημα ασύλου και να διαφυλάξουμε το σύστημα Σένγκεν, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για το μεταναστευτικό.

Μουσκάτ: Ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση για τη μεταναστευτική κρίση

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ τόνισε πως «παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση»

Όπως είπε «ως χώρες της πρώτης γραμμής έχουμε δει όλοι μας ότι όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα βρίσκουμε αλληλεγγύη ο ένας από τον άλλον».

Σημείωσε, δε, ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και προανήγγειλε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα την επόμενη σύνοδο των «7» που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή