Υεμένη: Νέα συνάντηση ανταρτών - κυβέρνησης για τη Χοντάιντα

Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 14:43
UPD:14:46
EPA/STRINGER
A- A A+

Αντιπρόσωποι και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη συναντήθηκαν σήμερα σε ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προσπάθεια για την εφαρμογή της απόσυρσης των στρατευμάτων από την πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την Χοντάιντα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

H απόσυρση συμφωνήθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Δεκεμβρίου αλλά έχει «παγώσει». Τα Ηνωμένα Έθνη επιβλέπουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και την απόσυρση των στρατευμάτων από τη συγκεκριμένη πόλη, που είναι το βασικό σημείο εισόδου για όλες τις εισαγωγές στη χώρα, με την ελπίδα ότι θα καταλήξει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επρόκειτο να αποσύρουν τις δυνάμεις τους μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αποφύγουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην Χοντάιντα αλλά απέτυχαν να το πράξουν καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι και η υποστηριζόμενη απο τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση διαφώνησαν για το ποιός θα έχει τον έλεγχο της πόλης και των λιμανιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή