Επίσκεψη Μέρκελ στην Ιαπωνία

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 06:58
UPD:07:11
REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Στην Ιαπωνία φτάνει σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής της στη χώρα, στη διάρκεια της οποία θα συναντήσει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, φοιτητές ιαπωνικών πανεπιστημίων και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, η Μέρκελ και ο Άμπε θα συζητήσουν για τις πολιτικές προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα υπογραμμίσουν τη στενή σχέση των χωρών τους.

Η πέμπτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Ιαπωνία στη διάρκεια της θητείας της στην καγκελαρία καταγράφεται τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης Ε.Ε. - Ιαπωνίας.

Πηγές από το Βερολίνο ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ανάμεσά τους την ψηφιακή μετάβαση, τις δημογραφικές αλλαγές και τη βιώσιμη ενέργεια.

Η Μέρκελ αναμένεται αύριο Τρίτη να συναντηθεί και με τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Ο Ακιχίτο πρόκειται να εγκαταλείψει τον θρόνο των χρυσανθέμων την 30ή Απριλίου. Θα πρόκειται για την πρώτη παραίτηση από τον αυτοκρατορικό θώκο τα τελευταία περίπου 200 χρόνια. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Ναρουχίτο, ο οποίος θα αναλάβει τον θρόνο την 1η Μαΐου.

Ακόμη, η Μέρκελ θα δει πανεπιστημιακούς φοιτητές στο Τόκιο και αντιπροσώπους γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η Ιαπωνία παραμένει σημαντικός εταίρος της Γερμανίας. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος στην Ασία, μετά την Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της destatis, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανήλθε συνολικά σε 42,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, από 37,2 δισ. το 2015.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή