Προβληματισμός στην αντιπολίτευση για την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 19:44
UPD:19:44
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Έντονη κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Νέα Δημοκρατία μιλά για ευχολόγια και «δήθεν» επίτευξη προόδου σε πολλούς επιμέρους τομείς και να διερωτάται για τη μεγάλη διάρκεια της συνάντησης των δυο ανδρών. Να πληροφορηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός για τα όσα συζητήθηκαν, ζητεί το ΚΙΝΑΛ. Τίποτα θετικό από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, αναφέρει το ΚΚΕ.

ΝΔ: Σοβαρές ανησυχίες κι ερωτήματα από την κακά προετοιμασμένη επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

«Τώρα που και το ανεπίσημο μέρος της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία τελείωσε, είναι η στιγμή μιας πρώτης αποτίμησής της» αναφέρουν στη Νέα Δημοκρατία. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι πριν ακόμα αυτή η επίσκεψη ξεκινήσει, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειές της να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης.

Συγκεκριμένα εστιάζουν στα εξής:

  • Υπήρξε μπαράζ 31 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας την αμέσως προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα. Ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων που έχει πραγματοποιηθεί πριν την επίσκεψη ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου στην Τουρκία.
  • Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, με άκρως προβληματικές δηλώσεις του, έθεσε την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν: α) θέματα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», το οποίο συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και «Νησιών» - δηλαδή θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο - που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
  • Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ελληνικής ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που έχει χορηγήσει άσυλο.
  • Την ημέρα της άφιξης Τσίπρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

«Όλα τα παραπάνω δηλώνουν σαφώς ότι υπήρξε κακή προετοιμασία της επίσκεψης, αφού δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα να καθορίσει εκείνη το πλαίσιό της» λένε στη ΝΔ, ενώ προσθέτουν ότι από τις δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν προκύπτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τι συζήτησε ή και συμφώνησε ο κ. Τσίπρας.

Η ΝΔ συμπληρώνει και τα εξής:

  • Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοσθούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη υπάρχοντα, που διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια ακριβώς είναι τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και σε τι αφορούν. Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι διά της συνεχούς διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να περιοριστεί η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
  • Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Πώς μπορεί αυτό να γίνει, όταν είναι η ίδια η Τουρκία που έχει αυτοαποκλεισθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης, καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματά της που απορρέουν από την UNCLOS, όπως η οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;
  • Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρησή της, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, δηλαδή να υπάρχουν στοιχεία νέας «αιρεσιμότητας» (conditionality). Κι αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει.
  • Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύον στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώσεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
  • Πέραν του ότι αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, υπογραμμίζεται με έμφαση ότι το ζήτημα της Χάλκης δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσο μάλλον αυτό να γίνεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δε τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Πέραν αυτού, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη.

Συμπερασματικά, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι «η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν κακά προετοιμασμένη και τα αποτελέσματά της εγείρουν μια σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων. Όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια κάποια ασαφή περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Επισημαίνεται, επίσης, ότι δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές στη Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τονίζει ταυτόχρονα όμως ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά και διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα.

ΚΙΝΑΛ: Τι ειπώθηκε στην κατά μόνας συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν;

Το περιεχόμενο της μαραθώνιας συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε κατά μόνας χωρίς την παρουσία συνεργατών, προκαλεί έντονο προβληματισμό, τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πληροφορηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός για τα όσα συζητήθηκαν ή και αποφασίστηκαν.

Στη δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει ότι  «η ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι θετικές, στο βαθμό που είναι επαρκώς προετοιμασμένες. Προφανώς η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στα τέλη του 2017 αποτελεί αντιπαράδειγμα».

Ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι «η παρούσα επίσκεψη του κ. πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκίνησε αρνητικά, με την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, αλλά και με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Τουρκίας της ατζέντας των συνομιλιών, στα θέματα της οποίας εντάχθηκαν ‘’τα νησιά’’, η ‘’τουρκική μειονότητα’’ κοκ».

Ταυτοχρόνως, προσθέτει, «αυξήθηκαν και οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Προκαλεί έντονο προβληματισμό το περιεχόμενο της μαραθώνιας συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε κατά μόνας χωρίς την παρουσία συνεργατών».

Ο κ. Λοβέρδος διερωτάται για το αν υπήρξαν αποφάσεις ή δεσμεύσεις και σε ποια θέματα. «Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου έξω από το πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης για την Θράκη, ούτε οι ανιστόρητες διασυνδέσεις, όπως η απαράδεκτη διασύνδεση ενός διεθνούς θέματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων (η λειτουργία της σχολής της Χάλκης), με ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική έννομη τάξη (ο τρόπος ανάδειξης των ελληνικών δικαστικών αρχών, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μουφτής).  Υπήρξαν απαντήσεις ως προς αυτά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό;» επισημαίνει.

«Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί ο κ. Τσίπρας δεν σχολίασε την προκλητική ενέργεια της επικήρυξης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, η οποία μάλιστα έγινε την ημέρα της επίσκεψής του. Τέλος, είναι απαράδεκτο να θεωρείται επίτευγμα η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Οι επαφές αυτού του είδους έχουν έντονο παρελθόν επί όλων των κυβερνήσεων».

ΚΚΕ: Τίποτα θετικό από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

«Από τη στιγμή που η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, όπως και αντίστοιχες προηγούμενες συναντήσεις, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι αστικές τάξεις των δυο χωρών, δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς», τονίζει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Πολύ περισσότερο, αναφέρει το ΚΚΕ «που το τελευταίο διάστημα οξύνθηκε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ έγινε προσπάθεια από την τουρκική πλευρά να ανοίξουν ζητήματα, όπως αυτό των "νησιών", της δήθεν "τουρκικής μειονότητας" της Θράκης, της καταπολέμησης της "τρομοκρατίας". Ιδιαίτερα για το τελευταίο αυτό ζήτημα, γεννά ερωτηματικά το τί θα αφορά η συνεργασία των δυο χωρών».

«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αναφέρθηκαν, αποτελούν γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη πολλές φορές στο παρελθόν και δεν προδιαγράφουν τίποτε θετικό ούτε για τους δύο λαούς, ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», αναφέρει και σημειώνει ότι «κι αυτό δεν αλλάζει, ακόμη κι αν προχωρήσουν κάποιες επιχειρηματικές συμπράξεις και συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, που θα ωφελήσουν τμήματα του κεφαλαίου και μόνο».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το κόμμα του Περισσού «σημειώθηκε η προσήλωση και των δύο στην τήρηση της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και στον διπλό εγκλωβισμό στα νησιά».

«Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους και έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον. Το ΚΚΕ απευθύνεται στους λαούς των δύο χωρών, στους λαούς της περιοχής και τους καλεί να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι επεμβάσεις, κατά του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που για τους λαούς γεννάει μόνο κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποτάμι: Απαραίτητη για ουσιαστικά ΜΟΕ η μείωση της έντασης στο Αιγαίο

«Η διαφορά απόψεων με την Τουρκία σε σοβαρά ζητήματα είναι γνωστή και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Η διαφορά αυτή και η κατά καιρούς επίδειξη επιθετικότητας από την τουρκική ηγεσία, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την προσπάθεια διαλόγου για την άμβλυνση των αντιθέσεων.Υπό αυτή την έννοια, οι επισκέψεις και η επικοινωνία των δύο πλευρών είναι και θα είναι αναγκαίες» επισημαίνει το Ποτάμι, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού θεωρεί πως το ταξίδι του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε προβλήματα αλλά και ευκαιρίες και πως η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η αποφυγή θερμών επεισοδίων, «που στοιχίζουν ακριβά στις οικονομίες των δύο χωρών», είναι το απαραίτητο βήμα για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, σχετικά με τον "σκληρό πυρήνα" των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτές, όμως, δεν μπορεί να εξελίσσονται αενάως. Είναι αναγκαίο να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Στα θέματα που θα υπάρξει συμφωνία, να δοθεί λύση. Κι όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να παραπεμφθούν για επίλυση στα διεθνή δικαστήρια και δικαιοδοτικά όργανα.

Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πολιτικό θάρρος» υπογραμμίζει το Ποτάμι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή