Στ. Θεοδωράκης: Οι προτάσεις του Ποταμιού για την Αναθεώρηση

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 20:47
UPD:20:49
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την άποψη ότι οι νόμοι «οι κανόνες, το θεσμικό πλαίσιο και τελικά το Σύνταγμα δεν είναι γραμμένα σε πλάκες από γρανίτη και πρέπει να αλλάζουν και να συγκλίνουν με την εξέλιξη της κοινωνίας, της επιστήμης, του πολιτισμού και τελικά των αναγκών των πολιτών», εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η πρόταση που κάνει το Ποτάμι είναι να αλλάξουμε πρώτα από όλα το 110 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι μια μαραθώνια διαδικασία. Να σκεφτόμαστε κάτι σήμερα και να το υλοποιούμε μετά από επτά χρόνια! Πρέπει να πάψει να είναι αυτή η Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος πρότεινε πως «η Βουλή να μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος με πλειοψηφία των 2/3».  

Το νέο Σύνταγμα, όπως είπε, πρέπει να κατοχυρώνει:

  • την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών
  • τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες
  • την προστασία της βιοποικιλότητας
  • και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναφορικά με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ο ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει. Πρέπει η χώρα εδώ σε αυτό το θέμα να πάψει να είναι Νότια Βαλκάνια. Ήδη έχουμε χάσει χρόνο και πολύ χρήμα. Η Τουρκία έχει περισσότερους από 50 χιλιάδες ξένους φοιτητές στα ιδιωτικά της πανεπιστήμια»

«Δεν μπορεί, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να επιβιώνει ακόμη η λογική της Χούντας που έλεγε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταστρέψουν την παιδεία, γιατί θα σταματήσει ο έλεγχος του κράτους», πρόσθεσε και σημείωσε: «Προτείνουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Γερμανίας και να απαγορεύσουμε ρητά την οικονομική ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων από το κράτος».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε πως «αν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποβεί άκαρπη, τότε η εκλογή γίνεται με απλή πλειοψηφία από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά Δήμων»

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ "να κληθεί πάλι ο λαός, να μας βγάλει από το αδιέξοδο", είναι διχαστική και λαϊκίστικη. Και χαιρόμαστε που η ΝΔ άλλαξε θέση και δεν υποστηρίζει πια την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «πρέπει να τολμήσουμε. Και πρέπει να δείξει θάρρος και η εκκλησία. Όμως έγραφε και ο Σταύρος Τσακυράκης: "Ο χωρισμός κράτους και εκκλησίας απαιτεί σοβαρότητα, συμμαχία με τους πιστούς που αντιλαμβάνονται ότι ο χωρισμός θα είναι ευεργετικός, όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για την ίδια τους τη θρησκεία με απόλυτο σεβασμό στην πίστη του καθενός και στο δικαίωμα της λατρείας του"».

«Δεν νοείται πρόοδος - και εδώ απευθύνομαι κυρίως προς τη μεριά της ΝΔ – με όρους 19ου αιώνα. Και είναι υποκριτικό, τώρα αναφέρομαι στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλάτε για θρησκευτική ουδετερότητα στο άρθρο 3 και να μην αγγίζετε το άρθρο 16 παρ. 2, που λέει ότι το κράτος έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Προσέξτε: όχι η εκκλησία, αλλά το κράτος έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη, όχι της δημοκρατικής, αλλά της θρησκευτικής συνείδησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για τη Δικαιοσύνη το Ποτάμι προτείνει «η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης να μην είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Να επιλέγεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με πλειοψηφία 3/5 των μελών της, μεταξύ 5 λειτουργών του κάθε Ανώτατου Δικαστηρίου, που έχουν υποδειχθεί κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας της ολομέλειας του και αν δεν συγκεντρώνεται πλειοψηφία 3/5 την επιλογή να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά τα δικαιώματα, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Εμείς θα επιμείνουμε να λέμε: Τα δικαιώματα – όλα τα δικαιώματα – στους ομοφυλόφιλους δεν απειλούν την ελληνική οικογένειά και βέβαια δεν απειλούν την πατρίδα. Κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Η διαφορετικότητα στον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν καθιστά κανέναν πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Είναι φορολογούμενοι, είναι ψηφοφόροι, είναι αγρότες, είναι εργάτες, είναι επιχειρηματίες, είναι επιστήμονες, είναι πολιτικοί, είναι άνεργοι. Είναι κάποιοι από εμάς. Δεν είναι παρακατιανοί».

Τέλος, σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών και την βουλευτική ασυλία ο επικεφαλής του Ποταμιού, ανέφερε ότι οι πολιτικοί δεν αποτελούν μια ανώτερη κάστα. «Οπότε είναι αδιανόητο να παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πολύ γρηγορότερα από αυτά των πολιτών. Αρνείστε, όμως, να εκσυγχρονίσουμε το καθεστώς της ασυλίας των βουλευτών. Θέλετε να αποφασίζουν τα μεγάλα κόμματα ποιος θα έχει ασυλία και ποιος όχι. Θέλετε συναλλαγή και μικροκομματικό παζάρι. Εμείς προτείνουμε, η ασυλία ή μη των Βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου».

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή