Το 80% των δερματικών λεμφωμάτων στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται έγκαιρα

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 12:35
UPD:12:35
Shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Σπανίων Παθήσεων (28 Φεβρουαρίου), η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, διευθύντρια της Β’ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Ευαγγελία Παπαδαυίδ και ο αναπληρωτής  καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και υπεύθυνος της Μονάδας ΑΚΘ κ. Βασίλειος Κουλουλίας, έδωσαν στη δημοσιότητα τα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν στα δερματικά λεμφώματα στη χώρα μας.

Τα νέα είναι ευχάριστα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης ελληνικής μελέτης, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες ασθενείς διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της πάθησης, ποσοστό υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο που είναι στο 75%. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της νόσου και ανακόπτει θεαματικά την εξέλιξή της.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 50-60 νέες περιπτώσεις δερματικών λεμφωμάτων, εκ των οποίων το 60% αφορούν στη σπογγοειδή μυκητίαση.

Μελέτη που έγινε από τα Ιατρεία Δερματικών Λεμφωμάτων του Ε.Κ.Π.Α. και του Α.Π.Θ., βρέθηκε ότι ποσοστό 80% των δερματικών λεμφωμάτων διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια, γεγονός που σημαίνει ήπια πορεία και καλύτερη πρόγνωση. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι 61,7 έτη και η αναλογία ανδρών-γυναικών σχεδόν ίση 1:1.

Τα δερματικά λεμφώματα οφείλονται σε νεοπλασματικά σε Τ ή Β λεμφοκύτταρα, τα οποία αποικίζουν το δέρμα και δημιουργούν πλάκες ή όγκους. Παρ’ όλα αυτά, το δερματικό λέμφωμα δεν κατατάσσεται στους δερματικούς καρκίνους, ενώ η πιο συχνή πάθηση της ομάδας είναι η σπογγοειδής μυκητίαση και ακολουθούν το σύνδρομο Σέζαρι και τα δερματικά λεμφώματα Β-κυττάρων. Η εμφάνισή τους είναι πιο συχνή στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες και στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου

Κάθε «ύποπτο» σύμπτωμα θα πρέπει να αναφέρεται στον δερματολόγο, ο οποίος, με σειρά εξετάσεων, θα μπορέσει να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Στην Ελλάδα  λειτουργούν τρία εξειδικευμένα Ιατρεία Δερματικού Λεμφώματος στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς, Στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» (Α’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ε.Κ.Π.Α.), στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Ε.Κ.Π.Α.) και στη Θεσσαλονίκη, στο Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» (Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Α.Π.Θ.).

Πρωτοποριακή ακτινοθεραπευτική τεχνική κατά των δερματικών λεμφωμάτων

Ανάλογα με τα στάδια και το είδος των βλαβών, τα δερματικά λεμφώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικά ή συστημικά φάρμακα, με φωτοθεραπείες, με ακτινοθεραπεία-ολοσωματική ή δέσμη ηλεκτρονίων, ενώ σε προχωρημένα στάδια εφαρμόζονται μονοκλωνικά αντισώματα και ανοσοθεραπεία και τέλος χημειοθεραπευτικά σχήματα και εάν και σε αυτά δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης μυελού των οστών η οποία φαίνεται να επιφέρει ίαση.

Η ολοσωματική θεραπεία με δέσμη ηλεκτρονίων (Total Skin Electron Beam-TSEB) είναι μια πρωτοποριακή ακτινοθεραπευτική τεχνική των δερματικών λεμφωμάτων, η οποία εφαρμόζεται στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το μοναδικό κέντρο εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Η μέθοδος πραγματοποιείται στη Μονάδα Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου, η οποία ανήκει στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Ε.Κ.Π.Α.  υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Ν. Κελέκη.

Η ολοσωματική θεραπεία με δέσμη ηλεκτρονίων (TSEB) αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή, για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται ή έχουν υποτροπιάσει μετά από άλλη θεραπεία. Επίσης, εφαρμόζεται και παρηγορητικά σε προχωρημένα στάδια της νόσου με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ανταπόκριση της νόσου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε εννέα εβδομάδες αν ακολουθηθεί το “μεγάλο” σχήμα ή σε τρεις εβδομάδες αν εφαρμοσθεί το “μικρό” σχήμα. Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος καθορίζεται από συγκεκριμένες ενδείξεις.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή