Ταξίδι στον χρόνο μέσα από υλικό του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου

Έκθεση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 08:00
A- A A+

Με τίτλο «Προορισμοί», μια νέα έκθεση, που παρουσιάζεται στο αεροδρόμιο έως τις 14 Ιουλίου, αποτελεί «ταξίδι» στον χώρο και τον χρόνο μέσα από το υλικό του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου που συνεργάζεται και πάλι με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Οι «Προορισμοί» προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη με στόχο τη μύησή του στις μαγικές διαδρομές του χώρου του θεάτρου, μέσα από ιστορικές παραγωγές της Πρώτης Σκηνής της Ελλάδας.

THOMAS GERASOPOULOS

Η έκθεση -που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», επίπεδο Αναχωρήσεων (Είσοδος 3)- είναι ένα χωροχρονικό ταξίδι, μέσα από τις φωτογραφίες, τα κοστούμια και το υλικό του σπουδαίου αρχείου του Εθνικού Θεάτρου. Κάθε έργο, κάθε παράσταση, είναι μια διαδρομή που ανοίγει καινούργιους δρόμους και προοπτικές για τον ταξιδιώτη και τον επισκέπτη του αεροδρομίου της Αθήνας προς έναν νέο, γοητευτικό «προορισμό».

Στην έκθεση περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες από παραστάσεις όπως: «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν το 1935, «Ο έμπορος της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1945, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή και «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη το 1958, «Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο» του Ευγένιου Ο’Νηλ το 1960, «Πέρσες του Αισχύλου» το 1971, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1985, «Βίρα τις άγκυρες» των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα το 1997, «Ο ηλίθιος του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι» το 2006, «Οδύσσεια» του Ομήρου το 2012 και πολλές άλλες.

THOMAS GERASOPOULOS

Επίσης, στην έκθεση του αεροδρομίου φιλοξενούνται δύο απαράμιλλης αξίας και σημασίας κοστούμια -του Αντώνη Φωκά, από την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» το 1957: κοστούμι χορού, χιτώνας εκρού – υφαντό αργαλειού με έξοχες πτυχώσεις, και του Γιώργου Βακαλό, από την παράσταση «Έμπορος της Βενετίας» το 1945: ένα μακρύ λινομέταξο φόρεμα, υποκίτρινο και φιστικί απλικαρισμένο με υφασμάτινα λουλούδια και κλωνάρια.

Το Εθνικό Θέατρο, στα 100 και πλέον χρόνια της λειτουργίας του, έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει αδιάκοπα ταξίδια ζωής στο κοινό του, με παραστάσεις έργων κλασικών, αλλά και πολύ σύγχρονων, με σκηνοθεσίες καινοτόμες και με σεβασμό στην παράδοση, με υψηλό πάντοτε στόχο.

Η συνεργασία με το Αεροδρόμιο, με παραστάσεις και performances της Πρώτης Κρατικής Σκηνής, ξεκίνησε το 2011. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στον χώρο των αναχωρήσεων, μια καινοτόμα παράσταση που από θεωρητική ύλη για εφήβους, μετουσιώθηκε σε ζωντανό θέατρο. Ενώ πέρυσι, στο πλαίσιο του «Fly me to the Moon», παρουσιάστηκε η παιδική παράσταση «Μόμο» του Μίχαελ Έντε, ένας ύμνος στην αλήθεια, την αγάπη και τη φιλία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς