Ανδ. Ξανθός: 24.000 αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία την ερχόμενη εβδομάδα

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 14:32
UPD:14:34
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Διαθέσιμα στα φαρμακεία θα είναι 24.000 αντιγριπικά εμβόλια την ερχόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μίλησε στην πρώτη περιφερειακή εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

«Είμαστε σε μία φάση επιδημικής έξαρσης που σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που νοσούν, αρκετοί από αυτούς νοσούν αρκετά σοβαρά και ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν συνοδά νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καταλήγουν δυστυχώς παρά την υποστήριξη που δέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, όχι εφησυχασμός, αλλά ούτε και πανικός». 

Σημείωσε ακόμη πως επιστημονική κοινότητα, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμοξιολόγοι έχουν δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και είναι στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν και τώρα να κάνουν το εμβόλιο. 

Όπως ανέφερε, εκτός από 24.000 εμβόλια που έφτασαν χθες, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ακόμη 26.000, προκειμένου να υπάρχει ένα επιπλέον απόθεμα ασφαλείας εμβολίων. «Νομίζω ότι και με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και θωρακίζουμε περισσότερο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει μεγαλύτερους κινδύνους να νοσήσει με σοβαρά συμπτώματα. Υπάρχει επάρκεια αντιιικών εμβολίων, νομίζω ότι με μία συνετή διαχείριση της υπόθεσης και από το ιατρικό προσωπικό αλλά και με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες αυτή τη δυσκολία, την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο», είπε.

Μιλώντας για τις ΤΟΜΥ ανέφερε ότι το σύστημα αναπτύσσεται σταδιακά -με ελλείψεις και προβλήματα- ωστόσο υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες που αναγνωρίζουν ότι εδραιώνεται μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις κοινωνίες σε όλη τη χώρα για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, πώς λειτουργούν οι μονάδες αυτές, ποιες υπηρεσίες παρέχουν πώς μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και ποιοτική φροντίδα» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή