Έρευνα ευρωκοινοβουλίου: Οι έδρες που θα κερδίσουν τα ελληνικά κόμματα

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 17:58
UPD:18:06
EPA/FRED MARVAUX / EUROPEAN PARLIAMENT HANDOUT HANDOUT
A- A A+

Προβάδισμα 11,3% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει έρευνα της Kantar Public για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Βάσει της έρευνας, η οποία έλαβε υπ’ όψιν στοιχεία από δημοσκοπήσεις στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 36%, έναντι 24,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα στοιχεία που επικαλείται η έρευνα, η Χρυσή Αυγή εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει ποσοστό 8,6%, το Κίνημα Αλλαγής 7,9%, το ΚΚΕ 6,7%, η Ένωση Κεντρώων 2,6%, η Ελληνική Λύση 2,2%, ο Ποτάμι 1,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,2% και άλλα κόμματα 5,9%.

Βάσει της εκτίμησης που δημοσιεύεται στην έρευνα, η Ν.Δ αναμένεται να συγκεντρώσει εννέα έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ έξι.

Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ εκτιμάται πως θα κερδίσουν από δύο έδρες.

Κατά την ίδια έρευνα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κερδίσουν 183 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 135 έδρες.

Προβάλλοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. επί των εδρών του κοινοβουλίου μετά το Brexit, παρατηρείται ότι η επόμενη σύνθεση θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ.

Σημειώνεται ότι το επόμενο Ε.Κ. θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

Τα δεδομένα για την έρευνα προέρχονται από δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του ευρωκοινοβουλίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή