Ιρλανδία: Η αιολική ενέργεια παρέχει πάνω από το 25% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 09:45
UPD:09:46
REUTERS/Sergio Perez
A- A A+

Πρόσφατες εκθέσεις από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και την Αρχή Βιώσιμης Ενέργειας της Ιρλανδίας δείχνουν ότι ο άνεμος παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,7 εκατομμύρια τόνους το 2017.

Κάθε καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία καταβάλλει φόρο επί των δημόσιων υπηρεσιών στους λογαριασμούς του. Τον περασμένο Οκτώβριο αυτός καθορίστηκε στα 3,48 ευρώ το μήνα, χωρίς ΦΠΑ, για τους οικιακούς χρήστες, με μεγαλύτερη πληρωμή για τις επιχειρήσεις.

Οι φόροι χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη πολλών ιρλανδικών μονάδων ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων και των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η Ιρλανδική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ανέθεσε πρόσφατα στη συμβουλευτική εταιρεία Baringa την ανάλυση κόστους-οφέλους των επιπτώσεων της αιολικής ενέργειας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών στην Ιρλανδία από το 2000 έως το 2020.

Η έρευνα έδειξε ότι η αιολική ενέργεια κοστίζει κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα ευρώ ανά άτομο ετησίως, στη διάρκεια αυτής της περιόδου 20 ετών.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται όλο το κόστος των πληρωμών υποστήριξης στην αιολική ενέργεια, το κόστος πρόσθετων επενδύσεων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και όταν δεν ήταν σαφές ότι αυτό αφορούσε ειδικά την αιολική ενέργεια, και το πρόσθετο τεχνικό κόστος για την προσαρμογή μιας μεταβλητής πηγής ενέργειας, όπως η αιολική, στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η ανάλυση επικεντρώνεται στο άμεσο οικονομικό κόστος και τα οφέλη από τον άνεμο για τους τελικούς καταναλωτές, και δεν συμπεριλαμβάνει, για παράδειγμα, τα οφέλη από την αύξηση του εισοδήματος και των εισπρακτέων φόρων από την αιολική βιομηχανία, κάτι που αντισταθμίζει το κόστος διαφόρων φορολογικών κινήτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο άνεμος παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, πολύ περισσότερη προέρχεται από φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή