Τραμπ: Χωρίς πυρηνικά η Βόρεια Κορέα μπορεί να γίνει οικονομική δύναμη

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 20:00
UPD:20:24
REUTERS/Carlos Barria
A- A A+

Την εκτίμηση πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να γίνει οικονομικός γίγαντας, αν αποκηρύξει το πυρηνικό πρόγραμμά της» επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή, παραμονή της αναχώρησής του για το Ανόι του Βιετνάμ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο πρόεδρος Κιμ αντιλαμβάνεται, ίσως καλύτερα από τον καθένα, πως, χωρίς πυρηνικά όπλα, η χώρα του θα μπορούσε να γίνει γρήγορα μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Η Βόρεια Κορέα, χάρη στη «γεωγραφική της θέση», στον «λαό της» και στον ηγέτη της, «έχει μεγαλύτερο δυναμικό για μια ραγδαία ανάπτυξη απ' οποιοδήποτε άλλο έθνος» συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέδωσε εύσημα στην Κίνα και τη Ρωσία για τον ρόλο τους στις εν εξελίξει συνομιλίες.

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι βοήθησε πολύ, υποστηρίζοντας τις συναντήσεις μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν» έγραψε ο Τραμπ. «Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Κίνα είναι πυρηνικά όπλα μεγάλης κλίμακας στην πόρτα της» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «οι κυρώσεις που επέβαλαν η Κίνα και η Ρωσία στα σύνορα ήταν πολύ χρήσιμες».

EURONEWS

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι θα αναχωρήσει «νωρίς» το πρωί της Δευτέρας για το Ανόι, όπου αναμένεται να έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη τη δεύτερη συνάντηση κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Χαρακτήρισε δε ξανά τις σχέσεις του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη ως «πολύ καλές».

«Περιμένουμε και οι δύο μια συνέχιση της προόδου που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη μας συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη» στις 12 Ιουνίου 2018, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, προτού προσθέσει: «αποπυρηνικοποίηση;».

Σε ένα άλλο tweet του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως οι συνομιλίες για το εμπόριο που πραγματοποιήθηκαν χθες με την Κίνα ήταν «πολύ παραγωγικές».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή