Ε.Ε.: Οριστικά στο αρχείο οι υποθέσεις Παμβώτιδας και Σχινιά

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 20:08
UPD:20:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ
A- A A+

Έκλεισαν οριστικά οι υποθέσεις EU Pilot 6056/14 και EU Pilot 5712/2013, που αφορούσαν ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) για την υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων) και της περιοχής Σχινιά, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με τις αποφάσεις αυτές τίθενται στο αρχείο σημαντικές εκκρεμότητες της Ελλάδας, «αποδεικνύοντας την πολιτική βούληση του ΥΠΕΝ τόσο για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όσο και για την αποτελεσματική διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας».

Επιπλέον, το υπουργείο μιλά για «γενναία και ουσιαστικά βήματα της κυβέρνησης» για την προστασία της βιοποικιλότητας, τα οποία «επιβεβαιώνονται και από την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαλλάξει την Ελλάδα από τις συγκεκριμένες υποθέσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη νέα ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση αειφορικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος».

Για την EU Pilot 6056/14, που αφορούσε σε ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε) σχετικά με την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και την έκδοση σχετικού Π.Δ, καθώς και για το αν εξετάζεται η κατασκευή νέου στίβου θαλάσσιου σκι στην περιοχή, το ΥΠΕΝ απέστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, έχει συνταχθεί σχέδιο Π.Δ για την προστασία της λίμνης, το οποίο βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, έπειτα από τη διαδικασία διαβούλευσης.

Το ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι, προκειμένου να μελετηθεί με ορθό διοικητικό κι επιστημονικό τρόπο η διαχείριση και προστασία ενός τόσο σημαντικού οικοσυστήματος, η περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας εντάχθηκε, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020), στο πρόγραμμα εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Μετά από την εν λόγω επιστολή, η συγκεκριμένη υπόθεση EU PILOT έκλεισε.

Μαζί έκλεισε και η υπόθεση του Σχινιά, καθώς το 2018 ολοκληρώθηκε το γκρέμισμα των ταβερνών που υπήρχαν εντός της προστατευόμενης περιοχής εκεί.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει κλείσει πολλές εκκρεμείς υποθέσεις EU-PILOT κατά της χώρας μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να έχει περιορίσει ή εξαλείψει την καταβολή  προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή