Τ. Πετρόπουλος για αναδρομικά: Τα λάθη εντοπίστηκαν και διορθώνονται

«Πάντα συνέβαιναν σφάλματα στον υπολογισμό» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 12:41
UPD:13:01
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Τα σφάλματα στον υπολογισμού της καταβολής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια εντοπίστηκαν άμεσα και διορθώνονται, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι οι δικαιούχοι ενημερώνονται αν έλαβαν λιγότερα, ώστε να τους επιστραφούν άμεσα αυτά που προβλέπει ο νόμος. Για τους δικαιούχους που έλαβαν παραπάνω αναδρομικά είπε ότι «δεν διαταράσσεται η καθημερινότητά τους, διότι η παρακράτηση είναι τμηματική και δεν υπάρχει άμεση αξίωση επιστροφής των ποσών που δόθηκαν παραπάνω».

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι «πάντα συνέβαιναν σφάλματα στον υπολογισμό». «Οι δικές μας υπηρεσίες τα εντόπισαν και έσπευσαν να τα διορθώσουν. Γι΄ αυτό υπάρχει διάταξη για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, η οποία δεν είναι τωρινή. Πάντα υπήρχε πρόνοια, γιατί το σύστημα μπορεί να έκανε λάθος υπολογισμό στον δικαιούχο. Αυτά είναι αναμενόμενα σφάλματα. Τα εντοπίσαμε και τα επιλύσαμε αμέσως» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα σφάλματα «οφείλονται στην πολυπλοκότητα του τρόπου υπολογισμού των διαφορών που θα έπρεπε να καταβληθούν».

Ο κ. Μηταράκης είχε ζητήσει νωρίτερα από τον υφυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιας τάξης είναι οι αποκλίσεις, πού οφείλονται τα λάθη και αν θα αναζητηθούν ευθύνες στα σφάλματα που εντοπίστηκαν, αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Επισήμανε, ταυτόχρονα, η ότι η Ν.Δ. ψήφισε τον Νοέμβριο του 2018 τη διάταξη, αν και ήρθε με 4 χρόνια καθυστέρηση στη Βουλή, αφού η καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Η Ν .Δ. έχει ευθύνες για τα προβλήματα που σωρεύτηκαν και τρέχουμε για την επίλυσή τους, με δύσκολους όρους και σε δύσκολες συνθήκες», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Μην λέτε ότι το 2014 είχατε δρομολογήσει την επιστροφή, δώσατε ελλιπή επιστροφή και ήρθαμε εμείς να δώσουμε το ποσό που έπρεπε να δώσει η πολιτεία».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε και το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς την οποία χαρακτήρισε «εφεύρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο Κατρούγκαλου» που επηρεάζει άμεσα τους νέους συνταξιούχους. Έθεσε επίσης και το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, θέμα για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με συνεχείς δηλώσεις παίζει με τον πόνο των ανθρώπων που ήδη η ζωή τους φέρθηκε σκληρά». Και ενώ – όπως ανέφερε - «συζητά, εδώ και μήνες, για το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή μια νέα ρύθμιση, αυτή δεν έρχεται αν και λήγουν σύντομα προθεσμίες για τις χήρες που δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για να μην τους κοπεί η σύνταξη».

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα, λόγω μιας νέας πρακτικής που εφαρμόζεται να κλείνουν οι φάκελοι αν λείπει έστω και ένα δικαιολογητικό.

«Αγνοείτε το παρελθόν - Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν την περίοδο 2010-2014»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια», και κάλεσε τη Ν.Δ. να εγκαταλείψει «τα σχέδιά της για τη διάλυση του ΕΦΚΑ για να επανέλθουμε στο παλαιό σύστημα με τις πολύ υψηλές εισφορές».

Στο σημείο αυτό μάλιστα επισήμανε ακόμη ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να κάνει ερωτήσεις με τρόπο που να αγνοείτε το παρελθόν. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα, την περίοδο 2010 έως και το 2014, αυξήθηκε κατά 18% και οι αυτοκτονίες πολιτών ανήλθαν στο 7,2%» υποστήριξε, για να προσθέσει ότι «η εικόνα των κάδων απορριμμάτων που άνθρωποι έψαχναν στα σκουπίδια, στην Αθήνα που είχαν εξαφανιστεί οι γάτες και οι σκύλοι, είναι μια εικόνα πραγματική η οποία έχει. Αντιμετωπίσαμε μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και με δυσκολίες δημιουργήσαμε όρους για να τα καταστήσουμε αυτά παρελθόν» είπε.

Για τις συντάξεις χηρείας και την προσωπική διαφορά

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις χηρείας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ενδιαφέρον της Ν.Δ. είναι υποκριτικό, εφόσον επιμείνει στους σχεδιασμούς της που οδηγούν σε δραστικές περικοπές και σε συντάξεις κυμαινόμενες.

«Σήμερα, κανένα πρόβλημα δεν έχει προκύψει και δεν έχει γίνει καμία περικοπή σε σύνταξη χηρείας ως τώρα, αφού ο νόμος προέβλεπε συμπλήρωση τριετίας που ολοκληρώνεται 13 Μαΐου 2019» συνέχισε, προσθέτοντας ότι σήμερα έχει αυξηθεί η βασική σύνταξη για τις χήρες αγρότισσες, από τα 73 στα 320 ευρώ, και ανήλθε στα 720 ευρώ η σύνταξη για χήρα με ανήλικο παιδί σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.

Για την προσωπική διαφορά, είπε ότι με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή καταργήθηκε η περικοπή για την προσωπική διαφορά και άρα όλοι παίρνουν τη σύνταξη που ελάμβαναν και 620.000 θα παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη από εκείνη που έπαιρναν με το παλαιό σύστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή