Θεοδωράκης σε Ντιμιτρόφ: Κάναμε μαζί ένα πρώτο βήμα, να γίνουν πολλά και από εσάς

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 16:34
UPD:17:05
topotami.gr
A- A A+

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, συναντήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες και από τις δύο μεριές των συνόρων που θέλουν ανάπτυξη και ασφάλεια, κι όχι τους εθνικιστές» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, με τον κ. Ντιμιτρόφ να υπερθεματίζει, λέγοντας ότι «οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας προσβλέπουν πολύ στους Έλληνες σε αυτή τη νέα πορεία τους, που έχει ως τελικό στόχο την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος, όπως είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ήθελε να γνωρίσει έναν άνθρωπο που, παρ' ότι ξέρει ότι έχει πολλές αντιθέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόλμησε να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Θέλω να σε ευχαριστήσω που δεν δείλιασες και υποστήριξες τη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος που αλλάζει την πορεία των Βαλκανίων» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Απαντώντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «τα Βαλκάνια πρέπει να πάψουν να είναι εστία συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων». «Κάναμε μαζί ένα πρώτο βήμα, πρέπει όμως να γίνουν πολλά ακόμα, και απ’ την πλευρά σας, για να μην υπάρχει πλέον καχυποψία στις σχέσεις μας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Ντιμιτρόφ διαβεβαίωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα αλλάξει μόνο τις πινακίδες στους δρόμους, τις υπηρεσίες και τις πρεσβείες, αλλά θα αλλάξουν και τα σχολικά βιβλία, με βάση τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως υποστήριξε, «όλοι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξαρτήτως αν ψήφισαν ή όχι στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία, θέλουν τώρα να αναπτυχθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Να γίνουν επενδύσεις, να συνεργαστούν τα πανεπιστήμιά μας, να συνεχίσουν να έρχονται στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική».

«Συνήθως οι Βαλκάνιοι πολιτικοί συζητούν μόνο για το παρελθόν. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε για το μέλλον και τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, με τον κ. Ντιμιτρόφ να απαντά: «Δεν είμαστε εθνικιστές, άρα ξέρουμε ποιο είναι το καλό για τους λαούς μας. Θα νικήσουμε με τον πατριωτισμό μας» είπε.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή