Μπαροζο: Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία για το μέλλον της Ε.Ε.

Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019 17:10
UPD:17:12
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Τους λόγους για τους οποίους δεν συμμερίζεται τη διάχυτη απαισιοδοξία για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης εξήγησε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν  Zοσέ Μπαρόζο. Μόνο η ευρωζώνη έχει περισσότερα μέλη από όσα είχε το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, τόνισε ο κ. Μπαρόζο ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία προς διάψευση των περισσοτέρων κατάφερε να παραμείνει στην Ενωμένη Ευρώπη.

«Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία που υπάρχει όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Ναι, έχουμε σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, το Brexit, την παράνομη μετανάστευση, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό και ότι το ότι η Ευρώπη μένει πίσω στην ψηϕιακή επανάσταση, αλλά έχουμε και τους πόρους και τα μέσα για να τα ξεπεράσουμε (...) Να εξηγήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ότι, ναι, υπάρχουν πράγματι σημαντικά προβλήματα και ισχυρές προκλήσεις, αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει (...) και να γίνει ο προμαχώνας προάσπισης αξιών και εννοιών όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ασφάλεια», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, επικεϕαλής της Goldman Sachs International και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μπαρόζο.  

Η Ε.Ε. διήλθε από μια μεγάλη κρίση, υπογράμμισε, χωρίς την οποία όμως δεν θα είχε δημιουργήσει μια σειρά από εργαλεία και δεν θα είχε λάβει μέτρα, όλα μέχρι πρότινος αδιανόητα. «Φαίνεται πως ο Ζαν Μονέ, ένας από τους πατέρες της Ε.Ε., είχε δίκιο όταν είπε ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα ϕτιαχθεί μέσα από τις κρίσεις και θα είναι αποτέλεσμα των απαντήσεων στις κρίσεις αυτές», σχολίασε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας είπε ότι ήταν η πιο δύσκολη στη διάρκεια της κρίσης, σε επίπεδο τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια μιας συνάντησής του - με την ιδιότητα του προέδρου της Κομισιόν τότε - στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Ευρωπαίους και Αμερικανούς τραπεζίτες, τους είχε ρωτήσει αν θεωρούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε. και όλοι, εκτός από έναν, απάντησαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Κάποιοι, όπως είπε, πίστευαν τότε και ότι δεν πρέπει να μείνει, αλλά προς διάψευση των περισσότερων η Ελλάδα τα κατάφερε και παραμένει σήμερα στην ενωμένη Ευρώπη.

«Είναι πιθανή μια λύση για το Brexit»

Ο Ζοσέ Μπαρόζο, που σημειωτέον είναι επίτιμος δημότης Δελϕών, αναφερόμενος στο Brexit εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση είναι πιθανή και πρόσθεσε ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων να βρεθεί και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέχρι σήμερα η εξέλιξη αυτή έχει λειτουργήσει περισσότερο σαν «εμβολιασμός» απέναντι στην πιθανότητα άλλων αντίστοιχων εξόδων, παρά σαν μολυσματικός παράγοντας.

«Από το 2004 έως το 2014 η Ε.Ε. σχεδόν διπλασίασε τα μέλη της, από τα 15 στην αρχή της περιόδου στα 28, αντιμετώπισε μια χρηματοπιστωτική κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, τη συνταγματική κρίση και τα θεσμικά προβλήματα στον πυρήνα της ευρωζώνης. «Τελικά όμως, η Ε.Ε. όχι απλά επιβίωσε, αλλά έγινε ισχυρότερη», υπογράμμισε.

«Ο λαϊκισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα»

Σε ό,τι αφορά τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο - «κοιτάξτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία, στη Βενεζουέλα, στις Φιλιππίνες» - αφού αναδύονται, όπως και ο απομονωτισμός, ως μέρος της παγκόσμιας τάσης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή