Οι όροι του Βέμπερ στον Όρμπαν για παραμονή στο ΕΛΚ

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 17:52
UPD:18:04
EPA/PATRICK SEEGER
A- A A+

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφεύγει να δείξει ευθέως την πόρτα της εξόδου από το κόμμα στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει έρθει σε μετωτπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο θέτει όρους για την παραμονή του, οι οποίοι και είναι αμφίβολο εάν θα τηρηθούν.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Γερμανός συντηρητικός πολιτικός αναφέρει ότι θέλει να καταβάλλει μία τελευταία προσπάθεια προκειμένου να παραμείνει το κόμμα του Όρμπαν, Fidesz, στους κόλπους του ΕΛΚ. Ωστόσο υπάρχουν προϋποθέσεις προκειμένου να στηρίξει την παραμονή του στην επίσημη συζήτηση για το θέμα, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου. Ποιες είναι αυτές;

«Ο Βίκτορ Όρμπαν πρέπει άμεσα και για πάντα να σταματήσει την εκστρατεία της κυβέρνησής του κατά των Βρυξελλών» τονίζει. Προσθέτει δε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τα υπόλοιπα κόμματα- μέλη του ΕΛΚ, αλλά και να διασφαλίσει την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ιδρύματος Central European University στη Βουδαπέστη.

Βουδαπέστη και Βρυξέλλες έχουν έρθει σε ρήξη εξαιτίας της στάσης του Όρμπαν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, αλλά και των παρεμβάσεών του στη Δικαιοσύνη.

 Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε σήμερα  να ανασταλεί η συμμετοχή του Ούγγρου πρωθυπουργού στο ΕΛΚ.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή