Αλλάζουν όνομα 136 κρατικοί οργανισμοί- επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Το «μακεδονικός» δίνει τη θέση του στο «εθνικός»
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 12:35
UPD:12:38
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Αρχίζει από σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία αλλαγής ονόματος για 136 κρατικούς οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας να αλλάξουν τα επίσημα λογότυπα, σφραγίδες και ό,τι άλλο αποτυπώνει το όνομά τους.

Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί, που συνδέονται με την κυβέρνηση, τη Βουλή και την κεντρική τράπεζα θα φέρουν το νέο όνομα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και στις περισσότερες περιπτώσεις  το επίθετο «μακεδονικός» θα δώσει τη θέση του στο «εθνικός». 

Για παράδειγμα η «Μακεδονική Τηλεόραση» (ΜΤV) θα ονομαστεί «Εθνική Τηλεόραση» (National Television- NTV), ενώ η «Μακεδονική Όπερα και Μπαλέτο» θα γίνει «Εθνική Όπερα και Μπαλέτο» και το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» (MIA) θα γίνει... NIA, δηλαδή Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όσο για τους «Μακεδονικούς Σιδηροδρόμους» θα μετονομαστούν σε «Σιδηρόδρομοι Βόρειας Μακεδονίας». 

Το επίθετο «μακεδονικός» θα παραμείνει στις περιπτώσεις του «Ινστιτούτου Μακεδονικής Λογοτεχνίας» και του «Μακεδονικού Εθνικού Θεάτρου», αν και η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν εξήγησε το λόγο της απόφασης. 

Πηγές: Reuters, EFE

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή