Μεντβέντεφ: Έτοιμη η Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 16:28
UPD:16:34
EPA/ANDREAS GEBERT
A- A A+

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, εφόσον υπάρξει ανάλογη πρόταση, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο -αναφερόμενος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία- ο Ρώσος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Φινλανδία και διερωτήθηκε: «Γιατί λοιπόν να μην αναλάβει ένα παρόμοιο έργο και στην Βουλγαρία; Όταν μάλιστα το είχαμε ξεκινήσει».

Το 2006 η εταιρεία «Atomstroiexport», θυγατρική της κρατικής εταιρείας Rosatom, είχε κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στον σταθμό του Μπέλενε, όπου είχε φθάσει μάλιστα και ο εξοπλισμός. Ωστόσο το 2009 το έργο σταμάτησε, ενώ τον Μάρτιο του 2012 η Σόφια ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Τον Μάιο του 2018, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόιο Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι η χώρα του προτίθεται να επανεξετάσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Tass

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή