Η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 20% το 2018

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 08:39
UPD:08:39
REUTERS/MICHAEL KOOREN
A- A A+

Η συνολική δυναμικότητα παραγωγής ισχύος από έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 20% το 2018, φθάνοντας τα 23 γιγαβάτ παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, του οποίου η ετήσια έκθεση δείχνει την εικόνα της ανάπτυξης του τομέα.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα εγκατέστησε για πρώτη φορά την μεγαλύτερη αιολική υπεράκτια παραγωγική δυναμικότητα σε έναν ολόκληρο χρόνο, προσθέτοντας 1,8 γιγαβάτ ισχύος. Το συμβούλιο εκτιμά ότι οι νέες εγκαταστάσεις στην Ασία θα μπορούσαν να φθάσουν τα πέντε γιγαβάτ ετησίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη προσθήκη παραγωγής με 1,3 γιγαβάτ ισχύος, ενώ η Γερμανία βρέθηκε στην τρίτη θέση με 969 μεγαβάτ. Οι υπόλοιπες κορυφαίες υπεράκτιες αγορές για το 2018 ήταν το Βέλγιο με 309 μεγαβάτ και η Δανία με 61 μεγαβάτ ισχύος. 

Το συμβούλιο προβλέπει ότι οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φθάσουν περίπου το ένα γιγαβάτ ισχύος έως το 2022, σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο. Ήδη βρίσκονται σε επίπεδο κατασκευής, σχεδιασμού, ή προέγκρισης, αρκετά έργα στις πολιτείες των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, με στόχο να εκμεταλλευτούν τους ισχυρούς ανέμους του Ατλαντικού Ωκεανού. 

Το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνεχίζει να πέφτει και αυτό αναμένεται να ωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής εταιρείας Energy Innovation, τον Δεκέμβριο του 2018 το κόστος έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ είχε μειωθεί κατά 75% σε σχέση με το 2014.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή