Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για βακτηριακές λοιμώξεις

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 08:58
UPD:08:58
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό μας σύστημα οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών αντιμετώπισης αντιβιοτικών για βακτηριακές ασθένειες, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI), είδαν στο φως της δημοσιότητας από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Queensland .

Τα UTIs είναι μια από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις παγκοσμίως με περίπου 150 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις όπως η λοίμωξη των νεφρών και η σηψαιμία.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Queensland με επικεφαλής τον καθηγητή Matt Sweet, τον καθηγητή Mark Schembri και τον Dr Ronan Kapetanovic εξέτασε πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρησιμοποιεί ψευδάργυρο για την καταπολέμηση της ουροπαθογόνου Escherichia coli (UPEC) - της κύριας αιτίας των UTIs.

Ο Dr Kapetanovic, από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης (IMB) του UQ, δήλωσε ότι οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι ο ψευδάργυρος ήταν τοξικός στα βακτηρίδια.

Με τη μελέτη αυτή όπως είπε, επιβεβαίωσαν με άμεση απεικόνιση ότι τα κύτταρα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα που είναι γνωστά ως μακροφάγα αναπτύσσουν ψευδάργυρο για να καθαρίσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Ανακάλυψαν επίσης ότι το UPEC έχει στρατηγική δύο επιπέδων για να επιβιώσει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος.

Όπως είπε, βρήκαν ότι, σε σύγκριση με τα μη παθογόνα βακτήρια, το UPEC μπορεί να αποφύγει την απόκριση τοξικότητας ψευδαργύρου στα μακροφάγα, αλλά αυτά τα βακτήρια δείχνουν επίσης αυξημένη αντοχή στις τοξικές επιδράσεις του ψευδαργύρου.

Τα ευρήματα αυτά τους παρέχουν τις ενδείξεις που χρειάζονται, για το πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά τις λοιμώξεις, καθώς και τις πιθανές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη θεραπειών, όπως η παρεμπόδιση της διαφυγής του UPEC από τον ψευδάργυρο για να γίνει πιο ευαίσθητη σε αυτό το μέταλλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι στρατηγικές θεραπείας που δεν χρησιμοποιούν αντιβιοτικά έχουν το πλεονέκτημα ότι τα βακτηρίδια δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Αν οι επιστήμονες μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ανοσιακά μας κύτταρα για να τα καταστήσουν ισχυρότερα ή να αλλάξουν τον τρόπο που ανταποκρίνονται στα βακτήρια, τότε όπως λένε, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να καταπολεμήσουμε τα βακτήρια.

Ο Dr Minh Duy Phan, από το UQ School of Chemistry and Molecular Biosciences δήλωσε ότι η μελέτη εντόπισε επίσης το πλήρες σύνολο γονιδίων UPEC που παρέχουν προστασία από τοξικότητα ψευδαργύρου. Αυτή η γνώση όπως είπε, τους παρέχει μια άλλη πιθανή οδό για την ανάπτυξη αντιμικροβιακών παραγόντων για τη θεραπεία των UTIs.

Η διδακτορική φοιτήτρια του ΙΜΒ, κ. Claudia Stocks, επεσήμανε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η ομάδα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και για τη μελέτη άλλων βακτηριακών ασθενειών, όχι μόνο των UTI. Όπως είπε, τα μακροφάγα αναπτύσσουν τοξικότητα ψευδαργύρου έναντι πολλών τύπων βακτηρίων, όπως Mycobacterium tuberculosis, Salmonella και Streptococcus, τα οποία δεν απαλείφονται απαραιτήτως από το σώμα με φυσιολογικούς μηχανισμούς.

Στη μελέτη ανέπτυξαν αισθητήρες ψευδαργύρου που μπορούν να προσαρμοστούν για να μελετήσουν διαφορετικά είδη βακτηρίων, και αυτό τους φέρνει πιο κοντά στην καλύτερη κατανόηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη δημιουργία θεραπειών για μια σειρά μολυσματικών ασθενειών.

Πηγές: 
http://www.uq.edu.au/
https://www.news-medical.net/news/20190309/Zinc-could-help-develop-new-non-antibiotic-treatment-for-bacterial-diseases.aspx

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή