Η Γερουσία ψήφισε την απόσυρση των ΗΠΑ από τον πόλεμο της Υεμένης

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 08:51
UPD:08:54
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Τέλος στη στρατιωτική στήριξη στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό στον πόλεμο της Υεμένης ψήφισε χθες η Γερουσία, φέρνοντας το Κογκρέσο ένα βήμα πιο κοντά σε μία άνευ προηγουμένου «ανταρσία» στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ψήφισμα, το πρώτο αυτού του είδους, φέρνει το Κογκρέσο σε τριχιά σύγκρουσης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει ήδη απειλήσει να ασκήσει βέτο.

Επτά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισαν το κείμενο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά.

Μεταξύ των εισηγητών είναι ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει σταματήσουν να βοηθούν τη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διότι αυτή «η υποστήριξη δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Στη συνέχεια, το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επίσης αναμένεται να υπερψηφιστεί, καθώς έχουν τον έλεγχο οι Δημοκρατικοί.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται από το 2015 και αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή